end of an era

Tämän A.P.C.:n lappuliisanpunaisen mekon bongatessani taisin päästää pari riemunkiljahdustakin. Söpönen on kovin. Lisäksi siinä on samaa ikuisuusmekkopotentiaalia kuin eräässä mustassa villakankaisessa Minimarketin mekossa, joka ylläni olen näyttäytynyt noin jokaisessa tilaisuudessa viimeisen kolmen vuoden ajan.

Sovituskoppiin punahilkan kanssa rynnätessäni heilahti hintalappu näkökenttääni ja mekko henkareineen palasi tankoon ennen kuin innokkaan lähtöni aiheuttama vaatteiden heiluriliike oli ehtinyt tasaantua.

430 euroa. Katsoin pesulappua, kun ajattelin, että eurot selittyvät sillä, että mekko on kehrätty enkelten hiuksista.

70 % viskoosia. Mitä jumalauta A.P.C.:n hinnoille on tapahtunut!?

Paitsi että minulla ei ole näihin enää varaa, ei minulla myöskään ole minkäänlaista mielenkiintoa maksaa tuplahintaa asioista, jotka ovat ihan samanlaisia kuin vielä pari vuotta sitten.

Eikä kyse ole nyt ihan vain yksittäisestä kalliista vaatekappaleesta, vaan jotain on tapahtunut kautta linjan. Päätelmiäni ja mielikuviani vahvistamaan voitaneen esimerkkinä mainita tämä tummansininen takki – minulla on nimittäin tuo sama rotsi naulakossa beigenä. Ihan tarkkaan en muista, mitä tuo monen vuoden ikisuosikki minua ostohetkellä köyhdytti, mutta veikkaan pulittaneeni noin puolet nykyversion hinnasta. Hyperklassinen ja todella laadukas villakankainen ja vuorattu A.P.C.-duffelinikin on maksanut vähemmän kuin tuo nykypusakka. Varmasti hintoihin on vaikuttanut materiaalien hinnannousu, eurokriisi, kasvaneet työvoimakulut sekä planeettojen asento, mutta että näin paljon? 

No, eipä siinä – A.P.C.:n uusimmat mallistot eivät ole tuntuneet muutenkaan iskevän meikäläiseen ihan entiseen malliin, joten luopumisen tuska ei juuri tällä hetkellä tunnu ylitsepääsemättömältä. Hei ranut, palataan asiaan alesesongin alkaessa…

A.P.C. Crêpe dress with Peter Pan Collar, 440 €, apc.fr

Kommentoi

 1. Ohoh!

  Saman olen pannut merkille oman ikisuosikkini Acnen kanssa. Tälläkin tontilla on tainnut olla joskus aiemmin puhetta Acnen hinnoista ja laadusta. Esimerkiksi joka talvi Acnelta tulee samoja malleja villapaidoista, mutta materiaalit on korvattu edellisvuosiin verrattuna jollain muovilla… ja joka vuosi hintaa hinutetaan muutamalla (tai useammalla) kympillä ylemmäs. Harmittaa!

  Noh, hiihtelen tulevankin talven samalla vanhalla Wham-neuleella, joka on täyttä villaa ja kestää. Pitäköön tunkkinsa.

 2. Olen kauhistellut samaa. Mulle kyllä sopii ihan hyvin se, että malleissa on vuodesta toiseen samoja pienillä päivityksillä, mutta nämä hinnankorotukset ovat kyllä jotenkin liian suuria. Ymmärrän että nahkakengät ja villakangastakit maksaa, mutta että tekokuituiset mekot ja paidat… not cool.

 3. HeidiM, samaa olen tosiaan kauhistellut minäkin. Samalla kun merkistä tuli iso Keski-Euroopassa ja Jenkeissä, muuttui villa ja silkki muoviksi ja hintalappuihin tuli väkevähkö trendilisä. No, ainakin mun silmään jotkut tämän sesongin neuleista näyttivät jo niin kamalan muovisilta että itkettää jo – monet halpaketjujen akryylitkin näyttävät uusina jopa ylellisiltä Acnen pahimpiin verrattuna :D Mutta sama mulla, vanhat Whamit ovat edelleen upeassa kunnossa, ei ole uusille Acne-puseroille tarvetta!

  Viv, mullekin tosiaan sopii vallan mainiosti, että A.P.C. katsoo kolme vuotta vanhan takkini taas huippuajankohtaiseksi :D Ja muutenkin, pääasiassa sitä haluaa ostaa ajatonta ja lisätä trendejä vain mausteeksi ja niitäkin hyvin harkiten. Mutta juu, yhä ymmärrän että nahka ja laadukas villakangas maksavat, mutta että samasta takista pitäisi maksaa tuplahinta.. Oh well. Pakko varmaan etsiä uusi merkki, johon rakastua ja johon pettyä taas parin vuoden päästä :D

 4. Onneksi on Samuji :-)

 5. No on Samujin hinnatkin nousseet aika reippaasti muutamassa vuodessa. Toki siihen on varmaan monia hyviä syitä, mutta kohta alkaa niissäkin tulla kipuraja vastaan.

  Veikkaan, että saat tuon alemman postaukset mustan mekon alennusmyynneistä, kun vähän maltat odottaa :) En usko, että 500 euron mekko on niin suuri myyntihitti, että loppuvat normaalihinnalla :)

 6. Täysin samaa mieltä HeidiM:n kanssa. Acne on kuulunut suosikkimerkkeihini jo kymmenisen vuotta (?) ja tänä aikana vaatteiden hinnat ovat tuplaantuneet. Jo aikoinaan opiskelijana piti säästää hieman ennen kuin pystyi ostamaan jonkin Acnen ihanuuden, mutta silloin oli rahaakin vähemmän käytössä (ei sillä, että sitä nytkään mitenkään paljoa olisi). Mutta nyt hinnat ovat karanneet ihan käsistä.

  Jo pari vuotta sitten alkoi ärsyttämään, kun lähes kaikki Acnen mekot ovat päärmäämättömiä. Ja viime mallistoissa on ollut ehkä yksi mekko, jossa on ollut päärmeet. Ehkä vika on vain minussa, mutta en halua mekkoni rispaantuvan heti ensimmäisellä käyttökerralla. Kävin Gaudetessa katsomassa jokin aika sitten Acnen villakangastakkia ja siinäkin oli sama ongelma, argh! Samoin laatu on huonotunut – villa vähentynyt ja akryyli lisääntynyt. Mekot saattavat makasaa 1500 € ja vilakangastakit vieläkin enemmän. Kenellä näihin on varaa? Mulla ei ole kohta varaa edes Acnen Outletin vaatteisiin…

 7. Anneli, äläpä muuta sano!

  lukija, ai, mä en ole vielä uskaltautunut vetämään moisia johtopäätöksiä – eihän näitä ole ollut saatavillakaan kuin keväästä 2011 saakka, vaikos? :-) Liberty-mekoissa oli jonkinlainen hinnankorotus alkusyksyn 2011 ja kevään 2012 välllä, mutta muutoin hinnoittelulinja on pysynyt mielestäni varsin yhdenmukaisena näiden kuluneiden sesonkien aikana.

  Tanja, Acne ei vaan ole toviin enää tuntunut omalta, joten puolestani tehköön sitten mitä haluavat. Trendihaukat ostavat kiljuen näköjään anyway. Paitsi että saisivat tehdä jotkut uudet simppelit mutta hienot perusnilkkurit maltillisella korolla, sellaiset haluaisin ja niissä Acne on ollut aina hyvä :-)

 8. […] mutta.. Tämä A.P.C.:n kevään mallistoon kuuluva takki saattaa kuin saattaakin saada minut syömään sanani. Mutta siihen se jää – kunnes toisin todistetaan. Se on nimittäin juurikin tuo väri, joka […]