veronpalautukset 2010?

Joulupukki, miten olisi?

Minulla on syksyn ja talven varalle kaapissani ohuenohut tummansininen villakangastakki, täydellisen ihana mutta – ei kieltämättä – se lämpimin vaihtoehto. Onneksi siellä on myös Acnen untuvaparka, joka pärjää paitsi pakkaselle, myös räntä-, tihku-, loska- ja vesisateelle sekä muille Helsingin sääilmiöille vettähylkivän pintansa ja suojateipattujen saumojensa vuoksi. Untuvavuoren voi irroittaa, jolloin jäljelle jää tuulentorjuva ja vedenpitävä kuoritakki niitä päiviä varten, kun lämpötila on vielä siedettävä mutta vettä sataa vaakasuoraan.

On siellä kaapissa myös kaksi muuta takkia, joiden parhaat päivät ovat kyllä jo kaukana takanapäin. Olen yksinkertaisesti käyttänyt ne puhki! Filippa K:n villakankaisesta, selästä hieman viittamaiseksi leikatusta takista alkavat jo loimilangat paistaa läpi. Tämän laadusta en kai voi valittaa, takki kun on kestänyt kovaa jokakeväistä ja -syksyistä käyttöä jo elokuusta 2007 alkaen. Hieman sama homma on käynyt Benettonin harmaalle duffelitakille, joka on kulkenut kanssani aina syksystä 2006 saakka. Viime talvena taisin antaa sen jo enimmäkseen levätä: vuori on riekaleina (niin puhkikulunut, ettei sitä voi enää edes paikata), loimilangat paistavat läpi. Takin hihat, olkapäät, taskunsuut, kainalot ja kyljet ovat menettäneet jo kaiken villaisen pehmeytensä, jäljellä ovat vain huterat jämät.

Uusi duffeli saisi siis palvella niinä päivinä, kun hypertoppatakkini vielä hiostaa mutta A.P.C.:n ohuesta kaunottaresta ei ole enää kamppailemaan pakkasasteiden kanssa. Lisäksi myönnettäköön, että niin täydellinen kuin se Acnen untuvaparkani ominaisuuksiensa puolesta on, ei se nyt varsinaisesti mikään elegantti ilmestys ole – poikkeuksellisen tyylikäs tekniseksi toppavaatteeksi, tosin. Pukeudun enimmäkseen säiden mukaan enkä anna turhamaisuuteni tulla tielle silloin kun pakkasta on parikymmentä astetta ja tuulta on miellyttävät 50 metriä sekunnissa. Olen kiitollinen untuvaparkastani, se oli ehdottomasti parasta mitä viime talvena tiesin. Silti olisi kivaa, jos omistaisin salonkikelpoisen takin jolla tarkenisin vielä n. 15 asteen pakkasilla enkä tuntisi oloani Michelin-miehen pikkusiskoksi.

Eli duffeli, siis. Juuri tuo täydellisen tummansininen, jossa on ihana punainen ruutuvuori tuomassa hieman väriä harmaaseen maisemaan. En juuri keksi, miten takki voisi näyttää enemmän minulta: se sopisi kaikkien laukkujeni ja kenkieni kanssa, pituus olisi juuri oikea mekoilleni mutta tokihan tuo nyt on tyylikäs myös farkkuihin yhdistettynä. Päähän pipo tai varsinkin baskeri, oh-la-la. Jan tilasi viime vuonna A.P.C.:n duffelin ja on ollut siihen ymmärtääkseni oikein tyytyväinen. Ranskalaisella talvitakillakin pärjää näköjään yllättävän pitkälle – mies hengittää vielä, vaikka kitkutteli viime talven tuolla takilla! (Niin juu – onneksi tuossa tyttöjen takissa on sentään tuo vuori ja muoviset napit – Janin takin vuori ei ole ruutuinen tai punainen, sen napit ovat muistaakseni puuta ja se on lisäksi vielä harmaa. Samanlaiset tuulipuvut -efektiltä vältyttänee.)

Olen melkoisen vakuuttunut – nyt alan siis säästää pennosiani. Lyökää minua näpeille, jos tulen tänne riemuitsemaan yhdestäkään uudesta vaatekappaleesta ennen, kuin olette nähneet minut tummansinisessä duffelissa.

(Okei, voitte kyllä muutenkin lyödä minua jo hieman näpeille – tunnustan shoppailleeni tänä syksynä melko paljon. Yhtään virheostosta en tosin tunnusta tehneeni, päinvastoin! Toivottavasti jokaisesta uudesta vaatteestani tulee jonain päivänä vuosien päästä silkkaa puhkikulumaa ja loimilankaa. Mutta vasta vuosien päästä, kiitos.)

A.P.C. Wool-blend Duffle Coat, 440 €, net-a-porter.com

Kommentoi

 1. Niko luuhasi myös koko viime talven megapakkaset pelkällä duffelilla. Duffelissa täytyy olla jotain mystiikkaa. Ehkä nuo napit lämmittävät jollain tavalla jota ei heti hoksaisi.

  Itselläni on ollut pakkomielle lyhyeen beigeen duffeliin jo vuosia. Sellaisia ei vaan näytä tekevän kukaan muu kuin Burberry, ja niin…. ehkä jos en maksaisi vuokraa tai söisi muutamaan kuukauteen…

  Joten, koska tällä blogilla on taipumusta bongata netin syövereistä aina kaikkea ihanaa ja upeaa, hihkaise heti jos bongaat lyhyen beigen duffelin! Tässä vaiheessa alan tosin hieman kallistua jo pitkänkin puolelle..

 2. Eeva, tilauksesta: miten olis klassinen Gloverall-duffeli? http://gloverall.com/storeItem/?productId=10# Tuota lyhyttä saa myös beigenä. Hintaa on £235, joka on melko paljon mutta vain n. kolmasosa Burberrystä.

 3. Voi pööh toikin on vähän liian pitkä… se Burberryn versio johon olen tuhoisasti rakastunut on siis tosi lyhyt, loppuu jo lantioluun kohdalle ja on vähän a-linjainen. En muista kerroinko sulle joskus tarinan siitä kun yritin jopa teettää sellaisen ompelijalla Vietnamissa, ja sekin päättyi vähän huonosti, heh. Joko a) jatkan etsintöjä, b) alan säästää, c) hyväksyn että jotkut asiat jää haavetasolle…

 4. Eeva, saatoin silitellä haikailemaasi mallia Stockalla viime torstaina – I feel your pain! Se on fantastinen. Miten ois, kimppalotto lauantaiksi?

 5. Mulle tuli just ton takin hinnan verran mätkyjä. :( Että se siitä iloisesta joulukuun shoppailusta. Onneksi löysin viime vuonna lämpimän duffelin kirppikseltä. Vaati pientä tuunausta mutta sen jälkeen viihdyin siinä koko talven. Eli suosittelen.

 6. Nina, voi ei! Toivotaan parempaa onnea ensi vuodelle. Duffelilla kyllä pärjää yllättävän pitkälle, sen on tuo puhkikulunut Benetton kyllä todistanut! Alkaa vain olla niin rähjäinen, ettei sitä kohta kehtaa enää käyttää… Se on siis sisältä _riekaleina_, päältä vain hyvin kulutettu :) Se untuvaparkani on sitten niitä tosihaastavia paria kuukautta (olisko ne nyt joulu-tammi) varten, mutta duffelilla olisi kiva vähän hienostella talvikuukausina. Untuvaparka = ei kovin ranskalaista :D

 7. Ihana! Olen nyt jotenkin duffelitaajuudella kun sellaista on etsitty ja katseltu toissa syksynä ja viime keväänä ja tietenkin taas ilmojen viilentyessä…

  Tilasinkin sitten viime kerralla anopin luona kyläillessämme paikalliseen liikkeeseen Gantin tummanharmaan duffelin, parin viikon päästä saan ihanuuden sitten itselleni. Hinta kylllä kirpaisee ja kovaa, mutta toisaalta takki on sellainen hankinta jota käytetään niin kauan että se on puhki… Olen toki kytännyt huuto.nettiä ja kirppareita pari vuotta, mutta ilman onnea… Äitini nimittäin osti toissakesänä huutiksesta aidon mustan Burberryn duffelin: hinta 80 €. Takki oli ryppyinen, koirankarvoissa ja myyjä siihen kyllästynyt, tarraharjan ja höyrytyksen jälkeen kuitenkin kuin uusi. Valitettavasti meillä kaikilla ei käy samanlainen tuuri…

 8. Eeva, mites tämä? http://www.stevenalan.com/catalog/Fidelity-Duffle-Coat-p-18412-c-991-18274.html Nojuu, Jenkeistä pitäisi tilata, liekö vaivan väärti.

  Anneli
  , eikö ookin! Toivottavasti se Gantin duffeli on unelmiesi täyttymys ja just sellainen kuin pitääkin. Taatusti kestää vuodesta toiseen, ei ainakaan malli jää ajasta jälkeen. Ja jos tuntuu jäävänkin, laitat pariksi vuodeksi syrjään ja tadaa – sen aika koittaa taatusti vielä. Pieni tuuri kävi äidilläsi, hyvä että kykeni näkemään ryppyjen ja koirankarvojen läpi ja että takki oli vielä pelastettavissa! Mäihää!

 9. Tossa alkais olla jo vähän sitä meininkiä, jos vaan napit vaihtais mustiin, ehkä tuollaisenaan vähän pliisu. Noiden viitat on muuten myös aivan hurmaavia! Apua, tässähän kehittyi ihan toisenlainenkin kiinnostuksenkohde… Tosin tuon hinnan päälle kun lätkäisee vielä postikulut, tullit ja verot niin… uuh. (Ja sain kuulla tässä just sellasen jännän jutun, että vaikka itse asuisi missä tahansa päin Suomea, niin tulliin jääneet tavarat pitää aina hakea Vantaalta! Käsittämätöntä. Ei ole paljon EU:n ulkopuolinen shoppailu sen jälkeen innostanut…)

  Olen muuten superkatkera siitä, että Gloverall tekee MIEHILLE sellaisia lyhyitä miniduffeleita!

 10. Tuota tulliasiaa on ihan pakko ihmetellä… itselläni on käynyt pari kertaa niin että jenkeistä tullut tilaus on jäänyt tulliin, ja kaikki tavarat olen kyllä saanut ihan kotipaikkakunnan postiin…

 11. Eeva, apua, onko se tullijuttu muka noin jäätävästi järjestetty? Jan tilasi mulle korun synttärilahjaksi joskus pari vuotta sitten Jenkeistä, se nasahti tulliin eikä hän muistaakseni missään Vantaalla joutunut sen vuoksi asioimaan, ihan vaan Helsingin pääpostissa? En halua uskoa! Pitää selvittää asia.

  Piipahdin eilen Stockalla ja hipelsin sitä lyhyttä duffelia. On se kyllä hieno, sekin.

  Anneli, no kun mäkin haluan olla tuossa uskossa! :)

 12. Inke, näin mäkin olen kuvitellut, mutta olen nyt jo kuullut kolmesta tutusta jotka joutuivat ajamaan Vantaalle tulliin. Yksi Helsingistä, yksi Forssasta ja yksi Tampereelta…? Ihan friikkiä. En tiedä miten sen ”virallisesti” kuuluisi mennä. Joutuukohan sinne tulliin sitten menemään vain jos tavarassa on jotain epäselvää?

 13. Sillä zaran duffelilla pärjäsi mainiosti viime vuoden megapakkasetkin, mutta nyt kun siinä hehkutetti niin toi lyhyt mallihan näyttää aika hienolta! Harmi että jäi veronpalautukset tulematta tällä kertaa… :)

 14. Eeva, voi ny jukopliuta! Oisko nuo sitten sellaisia keissejä, jos tavarassa on jotain epäselvää..? Argh jos käytäntö on muuttunut. No toisaalta – tämä saattaa hyvinkin olla se ratkaiseva tekijä, joka kääntyy onnekseni ja saa minut jättämään jumalaisen La Garçonnen nettikaupan vihdoin rauhaan.

  Niko, te miehet olette vain niin sitkeitä! Mä jätän megapakkasilla suosiolla duffelin kotiin ja kitkuttelen puukkosateen ja absoluuttisen nollapisteen kestävässä untuvaparkassani :D Mut joo, toivotaan leutoa talvea, ettei menisi taas koko talvi Michelin-miehen pikkusiskoksi pukeutuneena.

 15. […] saatuani vuodatukseni loppuun tiesin välittömästi, miten tässä tulee käymään. Eikä harmita – takki on […]

 16. Tullilla on useita toimipisteitä ympäri Suomea. Lista saattaa löytyä postin p*skoilta sivuilta tai sitten ei. No, joka tapauksessa niitä on muuallakin kuin Vantaalla. Tarvittaessa lähetys toimitetaan asiakkaan haluamaan toimipisteeseen. Esim täällä Tampereella on kyllä ihan oma tulli. Ei ole ikinä tarvinnut mihinkään Vantaalle mennä.

 17. […] Koska Inke osti äskettäin lähes samanlaisen duffelin kuin minä viime vuonna, minä ostin vuorostani melkein identtisen untuvaparkan kuin Inke viime […]