whyred f/w 2009

Jahas, jälleen kerran ruotsalaisen vaatemerkin vaatteita esittelyssä. Osaammehan me toki Suomessakin vaatteita tehdä – ääripäinä tuppaavat vain usein olemaan upeat nuorten suunnittelijoiden luomukset ja tavanomainen trikootavara. Arjen käyttöön tehdyt, aikaa kestävät mutta ajan hermolla olevat suomalaiset vaatemerkit ovat valitettavan vähissä. Ravistelkaa minua, jos olen asian suhteen aivan väärässä ja katselen asioita liian sinikeltaisten lasien lävitse.

Whyredin syysmallistoa ilmestyy hiljalleen heidän verkkokauppaansa. Sivustolla esiteltävät neuleet, mekot, housut ja hameet eivät valitettavasti herättäneet mitään suurempia tunteita. Mutta takit ja kengät Whyred todella hallitsee!

Whyred f/w 2009: Audrey Jacket, Yofeila Jacket

Tyylikkäitä mutteivät tylsiä. Jos laatu vain kestää asettamani odotukset, tällaisesta takista riittäisi riemua vuosiksi. Tiedän, jankutan asiasta ja hehkutan yksinkertaisia vaatteita, jotka eivät koskaan tule surffaamaan trendien korkeimmilla aallonharjoilla. Keskustelua aiheesta on ollut viime aikoinakin mm. Sugar Kanen ja Stellan tonteilla, hyvä hyvä!

Mutta minkäs teet, järkevämpää on sijoittaa vaatekappaleeseen kerralla hieman suurempi summa ja laittaa vähät pennosensa kiinni johonkin sellaiseen, joka kestää niin aikaa kuin käyttöä. Samalla rahalla saisi varmasti kassitolkulla kamaa, joka on tällä hetkellä in, hip ja pop. Suurin osa edullisista, juuri tämän hetken trendivaatteista ilmeisesti tiedostaa elämänkaarensa muodin huipulla kestävän vain kaksi viikkoa, sen jälkeen vaate päättää itse päivänsä repeilemällä saumoista ja haalistumalla pesussa.

Toki myönnän itsekin harrastaneeni samaa edullisuuteen ja määrään perustuvaa rytkyjen haalimista. Muutama onnistunut halpisostos toki roikkuu edelleen kaapissa ja pysyy käytössä, mutta valtaosa noista hetken huumassa tehdyistä hankinnoista rankaisee minua edelleen kummittelemalla vanhoissa valokuvissa kaikessa mauttomuudessaan. Jotkut jutut alkavat nimittäin näyttää sanoinkuvaamattoman kamalilta yllättävän lyhyessä ajassa…

Näiden kenkäparien taas en usko tekevän sitä temppua:

Whyred f/w 2009: Duma Shoes, Gren High Boots

Nämäkin haluaisin ylentää ajattomien klassikkojen ryhmään. Näistä äitikin tykkäisi – ”mahtuuhan niihin villasukat”? Voi kyllä.

Ja vitsi, miten hyviltä nuo ruskeat nilkkamittaiset popot näyttäisivätkään ylemmän kuvan vasemmanpuoleisen takin kanssa! Varsinkin, jos takin lisäksi kantajalla sattuisi olemaan päällään esimerkiksi harmaa villatakki, tummansini-valkoraitainen raitapaita sekä keskisiniset, kapealahkeiset farkut. Noiden oikeanpuoleisten kenkien näkeminen lämmittää sydäntä, eikä vähiten siksi, että omasta kenkähyllystä löytyy hyvin paljon tuota paria muistuttava Vagabondin talvikenkä toissa talven mallistosta.

Whyred f/w 2009: Abi Shoes

Tämän kenkäparin kanssa meinasin menettää järkeni jo viime huhtikuussa. Nämä nilkkurit olivat jo viime kevään mallistossa, eivätkä ahkeralla toivomisellanikaan ilmestyneet kesän alennusmyynteihin. Yhyy!

Seisoskelin nimittäin huhtikuussa Tukholmassa parissakin liikkeessä nämä hävyttömällä 11 senttimetrin korkuisella puukorolla varustetut nilkkurit jalassa. Paino siis sanalla seisoskelin – en uskaltanut ottaa askeltakaan nolon naamalleenrojahtamisen pelossa. Kengät olivat aivan liian kalliit tällaisen korkkariamatöörin harjoittelukengiksi, mutta haluaisin todella nähdä ne sellaisissa jaloissa, jotka pystyisivät myös etenemään niillä. Ne ovat upeat.

(kuvat Whyred)

Kommentoi

  1. Uih, minäkin kokeilin noita kenkäihanuuksia Tukholmassa, mutta hinta oli päätä huimaava (minulle ei niinkään ne korot). Ehkä sitten alesta…

  2. No kun ne ei KOSKAAN tule aleen, yhyy :D Upeat ne on, noiden takia saattaisin uhrautua opettelemaan tolpilla taapertamisen.

    T. Kesän Whyredin nettikauppaa päivittäin alejen toivoissa klikkaillut… Ja samperi, suoraan syysmallistoon!