the belle of the ball

No on se nyt ihana. Todella kaunis, tumma sinisen sävy, kivat pyöreät napit, tasku edessä ja silkkiselkä. Kovasti jotain tummaa sinistä vaatekaappiini kaipailisin, jotenkin se tuntuu ikisuosikkini mustan rinnalla nyt niin freesiltä. Harmi, että a) minulla on jo kaksi silkkiselkäistä asiaa, en varmaankaan tarvitse kolmatta vaikka noita kahta yli kaiken rakastankin, b) tuossa neuleessa on kahden eri villalaadun lisäksi 30% polyamidia. Se vanuttuu. Yäh. Ja on muuten kallista tekokuitua..

Tarkkana saa kyllä kaupoissa olla ja tuoteselosteita ei lienee voi liikaa syynätä. Hintalappu kun ei valitettavasti aina ole ihan linjassa pesulapun kanssa… Jotenkin surullista, että kustannustehokas tekokuitu kiilaa ylpeyden ja laaduntavoittelun edelle. Sanotaan se nyt ääneen: Acne, en pidä muovineuleistanne. Teidän villaisia yksilöitänne olen kyllä kovasti rakastanut, käyttöäkin ne ovat kestäneet äärimmäisen kiitettävästi. Miksi haluatte, että väki pettyy vaatteisiinne? Ei kai kukaan ole niin dorka, että käy hakemassa kökkölaatuiseksi osoittautuneen kalliin vaatteen tilalle uuden tekokuituvanukkeen saman merkin valikoimista? Vai kestivätkö ne laadukkaat villavaatteet liiankin hyvin vuodesta toiseen, eivätkö ihmiset ostaneet tarpeeksi vikkelästi uutta vanhojen tilalle? Mutta joo – jos minuun yhtäkkiä iskee paha akryylin ja polyamidin kaipuu, tiedän parikin vaateketjua josta löydän sitä itseään 22 eurolla 220 euron sijaan.

Mutta malli on kyllä kiva. Jos Äiti Knitwear ehtii pipotilaukseni lisäksi vastaamaan kasvaneeseen kysyntään, voisi minulle mieluusti kyhätä tuollaisen lyhyen, laatikkomaisen villatakin jostain pehmoisesta, tummansinisestä, kutittamattomasta mutta ehdottoman polyamidittomasta langasta. Neuleen takaselän ei tarvitse olla silkkiä, paitsi jos ei jaksa kutoa takakappaletta. Olen kaikkiruokainen. Taskuttakin pärjään! Mutta tämä siis vain ideana.

Acne Belle Patch, 220 €, shop.acnestudios.com

Kommentoi

  1. Pisti kyllä ärsyttää, ku selailin Acnen nettikauppaa muutama päivä sitte! Noilla hinnoilla sietäis saada jo täyttä tavaraa.

  2. Tietyissä vaatteissa ymmärrän keinokuitujen käytön villan seassa kestävyyden lisääjänä, mutta tässä Acnen neuletakissa en vain voi käsittää keinokuidun käyttämistä. Joku materiaaleja paremmin tunteva korjatkoon, jos nyt höpötän ihan puuta heinää, mutta mun käsittääkseni tuo virgin wool (eikös se ole suomeksi ihan vain uusi villa?), jota tuossa neuletakissa eniten on käytetty, on todella nukkaantuvaista. Uuden villan seassa polyamidi ei kuitenkaan mun mielestä ehkäise nyppyyntymistä ollenkaan. Paljon parempi ja kestävämpi lopputulos saataisiin ihan pelkän uuden ja tavallisen villan yhdistelmällä.

    Tuo uusi villa on siis sellaista pehmeää, aika löyhästi kerittyä villaa, jonka tarkoitus on lisätä neuleessa lämpöä ja pörröistä pehmeyttä. Se nukkaantuu helposti, mutta sekoittamalla uuden villan sekaan reilusti tavallista villaa, nukaantuminen vähenee. Mä kudoin vuosi sitten kaulahuivin, jossa oli suunnilleen kolmasosa uutta villaa ja loput tavallista villaa. Aikansa tuo huivi nukkasi kovastikin, mutta siitä nukasta pääsee ihan kampaamalla ja nyppimällä eroon. Lisäksi ajan kanssa nukkaantuminen vähenee. Periaatteessa siis vaatetta hoidetaan samalla tavalla kuin kashmirneuleita. Nyt tossa Acnen neuletakissa luultavasti käy niin, että uusi villa nukkaantuu joka tapauksessa, mutta nyppyjä poistaessa myös keinokuidut katkeilee, mikä vain pahentaa nyppyyntymistä entisestään. Tässä tapauksessa keinokuidut siis tuskin pidentää tuotteen käyttöikää, vaan ennemminkin mun mielestä lyhentää sitä. Ja kaiken lisäksi toi polyamidi mun mielestä kumoaa uuden villan tuomaa lämmittävyyttä ja toisaalta vähentää villan hengittävyyttä. Suoraa sanoen aika käsittämättömät materiaalivalinnat tässä Acnen neuleessa.

  3. Saara, you don’t say.. Kuten sanoin, olen tosi pettynyt jos hinnat kohoavat mutta matskujen laatu heikkenee. Okei, löytyyhän sieltä myös 100% silkkiä ja villaa ja nahkaa ja ties mitä, mutta aika laaja alkaa tuo materiaalien kirjo olla.

    Lotu, sähän oot kuituihin perehtynyt! :) Joo, eikö se niin mennyt että ripaus keinokuitua esim. villasukkalangoissa parantaa valmiiden sukkien kestoa huikeasti. Tuollainen määrä tuollaisessa seurassa kuin tossa neuletakissa ei taas tunnu mitenkään perustellulta, uskoisin tässä käyvän just kuten sinäkin siellä arvelet. Outoa, luulisi että kate 220 euron neuletakissa olisi melko hyvä jo ilman keinokuidulla säästämistäkin..

  4. Äitiknitwear toimittaa ensin sen pipon ja harkitsee sitten seuraavaa tilausta. Olen näet löytänyt täydellisen villatakin ohjeen myös itselleni… katsotaan kummassa järjestyksessä ne syntyvät.

  5. […] näyttäviä juttuja. Hirmu harmi, jos niitä ei oikeastaan ole edes tarkoitettu käyttöä varten. Edelleen peräänkuulutan sitä ammattiylpeyttä – eikö olisi kivaa, jos pystyisi tekemään jotain […]

  6. mom, pipokin riittää! Kudohan itsellesi neuletakki ensin, ei mulla mitään pakottavaa tarvetta ole. Ilmankin pärjään mainiosti.