nappiin meni

Osaisiko joku määritellä mistä lähtien nappien ompeleminen juuri ostettuihin, käyttämättömiin vaatteisiin muuttui ihan normaaliksi käytännöksi? Ihan sama, maksoiko vaate kaksikymmentä vai kaksisataa euroa – neulan ja langan saa kaivaa esiin heti sen jälkeen kun vaatteen on saanut kotiin ja ulos paperikassista.

Vihastuttaa. Lepsuilua nappien kiinnityksen kohdalla ei edes häpeillä. Irtoilevat langanpätkät ja repsottavat napit ikään kuin kuuluvat asiaan –  ” ne ommellaan nykyään kiinni koneellisesti”. Eipä ole kummoinen selitys, mutta minkäs teet – se on sitä nykypäivää. Ainakin niiden merkkien kohdalla, joiden vaatteisiin minulla on varaa…

Jos vaatteesta kuin vaatteesta pyydetään nykyään kolminumeroisia summia, minä puolestani pyytäisin ettei minun tarvitsisi suorittaa kotisohvallani muutoin laadukkaan oloisen vaatteen viimeistelytöitä.

Ja joo – äänestäisin lompakollani, ellen tiedostaisi elämän kylmiä tosiasioita. Jos jättäisin kauppaan jokaisen vaatteen, jonka napit roikkuvat yhden piston varassa, vaihtoehtoni rajautuisivat vetoketjuihin ja neppareihin. Mitäs sitten enää jää – pilkkihaalareita ja potkupukuja?

Äh, ottakaa muutama kymppi pois hinnasta ja jättäkää napit vaikka kokonaan ompelematta surkean koneellisen ”kiinnityksen” sijaan. Saman duunin kun joutuu kuitenkin tekemään kotona.

Nyt ompeluhommiin… Onneksi meikäläisen tuhtien ompeleiden napit eivät enää irtoile vaatteista… Riskinä tosin on, että vaatteet saattavat irrota napeista… Jos kerran ommellaan niin ommellaan sitten kunnolla, voimaa ja lankaa säästämättä.

Kommentoi

 1. Tähän ei ole mitään lisättävää. Niin samaa mieltä.

 2. Vaatekaupassa työskentelevänä törmään tähän nurinaan usein ja nurisemme siitä itsekin tukkuun päin, mutta kone on kone ja se ei pysty päättelemään napin lankoja. Tähän kuulemma vaikuttaa mm. napin koko ja malli. Ainoa keino saada napit pysymään varmasti kiinni on ommella ne käsin ennen käyttöönottoa ja itse ainakin maksan mieluusti hieman vähemmän takista ja ompelen ne itse. Ompelijat varmasti myös ompelevat mielellään ne kiinni, mutta se maksaa myös luonnollisesti ;).

  Mutta kehitystäkin on luvassa, halvemmista ketjuista ainakin VILAlla kuulemma on tämän talven takkien napit ommeltu käsin kiinni. Sitä en tiedä pysyvätkö ne sen paremmin kiinni..

 3. Vimps, onneksi taidan omistaa vain kolmenvärisiä vaatteita ja kun eilen sain hommattua myös puuttuneet harmaan ja valkoisen langan, olen nyt valmiina nappisotaan :D

  stellagee, niiiinpä. Eilen taas ommeltiin. 6 nappia, mulla tais mennä hommaan noin tunti. D’oh.

  Tee, niinpä – kone on kone… Ja ihminen olisi ihminen. Mun mielestä esim. Acnella hintalaput kuitenkin ovat sitä luokkaa, että en jotenkin haluaisi enää itse ommella nappeja kotona. Eli olettaisi, että hintaan kuuluisivat jo ilman omaa viimeistelyä kyydissä pysyvät napit! Ok ok, tyhmähän sitä kai on kun ostaa, mutta oman viimeisen silaukseni jälkeen uskon vakaasti että tuo uusi villatakkini kestää muutaman vuoden, löyhästi ommeltuja nappeja lukuunottamatta se on täydellinen.

  Jatkakaa ihmeessä nurinaa tukkuihin päin, en tosin tiedä mitä me valittajat voimme asiaan vaikuttaa kun homma on jo niin ”hienosti” koneellistettu.. Mutta ainakin se sydäntä keventää ;)

 4. nii-i!

 5. Kyllä kannattaa ainakin mainita tästä ihan liikkeessäkin, niin keskustelu pysyy yllä, eikä unohdu jonnekin. Olis aika surullista jos tästä nappien putoilusta tulis joku yleisesti hyväksyttävä asia :). Ja olettaisin kyllä itsekin, että Acnen takissa napit ei heti irtoilis, mutta ei tulis kyllä enää sekään yllätyksenä. Taistelkaamme siis nappien irtoamista vastaan tulevaisuudessakin!

 6. Tee, mainitsin parista roikkuvasta napista ja juttelimme asiasta myyjän kanssa… Taisi molempia harmittaa yhtä paljon, mutta eipäs yksittäinen myyjäkään saa asiaa korjatuksi Acnen päässä. Joissain liikkeissä kyllä tietääkseni on fiksailtu repsottavia nappeja, pisteet siitä! Mutta joo, nappisota on julistettu. Sormustin suojanamme..

 7. Täälläkin pitäisi ryhtyä nappisotaan >:(

  Kahdesta takista ja yhdestä neuleesta on nappi irti. Toisesta takista nappi irtosi ensimmäisellä käyttökerralla, mikä otti päähän, varsinkin kun kyseessä on takin selkämyksessä oleva koristenappi, jonka ompeleminen on hemmetin hankalaa. Neuletakkiin piti käydä itse ostamassa nappi, koska neuleen mukana tullut varanappi tarvittiin käyttöön jo aiemmin. En edes jaksa enää uskoa, että napit oikeasti pysyisivät kiinni vaatteissa, vaan yritän aina muistaa testata nappien pysyvyyttä ennen ensimmäistä käyttökertaa. Jos käteen jää heti useampi nappi, lähtee vaate kyllä takaisin kauppaan. Ymmärrän, ettei kaupat voi aina vaihtaa tuotetta tai antaa taloudellista hyvitystä, mutta mun mielestä on tärkeää, että ongelmat ovat myyjien ja toivottavasti myös lopulta valmistajienkin tiedossa.

  Elektroniikkateollisuudessa töitä tehneenä tiedän, että siellä mitä kummallisempiin valmistusongelmiin onnistutaan keksimään ratkaisuja, joten tästä syystä tuntuu oudolta, ettei tätä vuosia kestänyttä nappiongelmaa saada kitkettyä pois vaateteollisuudesta.

 8. Lotu, jep – tuntuu, että kyse on asenneongelmasta.. Koneompelu on nopeaa, helppoa ja halpaa.. Ja napin irtoamisen kuluttajat näyttävät jotenkin hyväksyvän – ”kun ne ommellaan koneella niin eivät ne pysy kuitenkaan ilman vahvistusta”, wtf? Mulla palaa hihat.. Viimeistään nappeja ommellessa. Ärsyttää, tiedän että pitäisi äänestää jaloillaan mutta mutta.. Kun ne napit irtoavat about kaikesta jo uutena, on olo melko voimaton.

 9. Niin totta, ja tämä kun ei jää vain nappeihin..vaan myös vetoketjut ym, samaa laatua. Tai onpa niinkin käynyt että hieman arvokkaampi merkkivaate on (en ole varma termistä) väärin kaavoitettu, eli peset kerran niin vaate on kiero.
  Siksipä en vaatteista hirveitä summia suostu maksamaan, second handinä saa laatuvaatteita, itsekin voi tehdä ja muuten ei merkillä ole väliä, kunhan materiaalit on kunnossa. Eipä tule surkua että nyt meni rahat hukkaan..

 10. aivan ihana jupinanaihe :)

 11. toi on NIIIN ärsyttävää!
  mun ystävä on marimekossa töissä, ja sanoi että ainakin siellä on sellainen käytäntö että asiakas saa tuoda tuotteen takaisin ja siihen ommellaan ne napit uudestaan. vaatisin samaa minne vaan. mut vähän sama juttu korkolappujen kanssa, nekin pitää vaihdattaa melkein heti. tuntuu että hinnat vaan nousee kaikessa ja laatu laskee. epäloogista ja ärsyttävää.