keinokuiduilla vai ilman?

Topman Charcoal Shawl Collar Blazer

Olen ilmiselvästi hurahtanut villaneulebleisereihin tämän syksyn aikana ja fiksaation laukaisijakin on tiedossa.

Topmanin suunnittelija on onnistunut melko hyvin oman tulkintansa kanssa, visuaalisesti ja hinnallisesti. Edullinen hinta, josta ehdin jo innostua selittyi kuitenkin materiaalivalinnoilla. Tähän neuleeseen on käytetty akryyliä – tuota villan irvikuvaa. Itse olen yhden ainoan kerran erehtynyt ostamaan 100% akryylineuleen ja se nyppyyntyvä, kutittava ja kaiken lisäksi vielä paloherkkä vaate jää taatusti myös elämäni viimeiseksi akryylihankinnaksi. Sen verran traumaattinen (ja hiostava)  kokemus oli.

Jos pitää hakea jotain hyvää tästä tarinasta, niin se on varmasti yksi syy miksi tänä päivänä arvostan ja rakastan laadukkaita vaatteita, joihin on käytetty aidosti hyviä materiaaleja.

Ei siis keinokuituja minulle, kiitos. Mutta jos jostain löytäisi villaneulebleiserin, niin kylläpä kelpaisi!

(kuva Topman)

Kommentoi

 1. Totta, täysakryyliset vaattet ovat yleensä karmivia. Mutta täytyy ottaa huomioon että osa akryylia villaneuleessa saattaa vain tehdä hyvää- se parantaa kestävyyttä nimittäin. Esimerkiksi villasukkiahan ei yleensä tehdä kokovillalangasta, koska se olisi parin kerran jälkeen kantapäästä poikki. Toki on aina parempi jos villaa vahvistetaan jollain muulla kuidulla kuin akryylilla, mutta useinpa sitä juuri näyttää seassa olevan.

 2. Kuten edellinen kommentoija mainitsee, keinokuitu on tietyissä tapauksissa villan kaveri – esimerkiksi sukkalangoissa käytetään usein polyamidia kestävyyttä lisäämässä.

  Akryyli on kyllä kauhistus sukkalangoissakin, älkäämme kajotko siihen. Se hiostaa ja saa neuleen nyppyyntymään samantien.

 3. Pari viime viikkoa olen kironnut, miksi ihmeessä toisessa lempineuleessani täytyy olla 20 prosenttia akryyliä. Neuletakki on muuten puuvillaa ja malliltaan aivan ihana. Tuo akryyli on kuitenkin saanut neuleen nyppyyntymään jo muutaman pesukerran jälkeen :(

  Itse tarkastan AINA neuleista, ettei niissä ole akryyliä, joka nyppyyntymisellään vain lyhentää vaatteen käyttöikää. Polyamidi on villan vahventimena paljon parempi vaihtoehto. Ihmetyttää suuresti, että äitini on erehtynyt ostamaan tuon akryyliä sisällään pitävän neuletakin minulle, koska juri hän on opettanut minut tarkastamaan vaatteiden pesuohjeet ja materiaalit ennen ostamista. Ilmeisesti tuon neuleen kaunis malli on saanut äitini unohtamaan tuoteselosteen tarkastamisen.

 4. akryyli on täälläkin pannassa, ja valitettavasti keinokuitujen (niiden ikävien, kuten polyester) ylikäytön vuoksi esimerkiksi alusta asti fanittamani acne on joutunut omalla kohdallani ostoboikottiin. harmi.

 5. Tuo Acnen juttu onkin kyllä kummallinen, olen itse pistänyt kanssa merkille. Pyytävät esim. 100% polyesteriä olevasta mekosta about 300e?! Kankaaseen mennyt euroja varmaan muutama. Ja muutenkin… 300e polyester rätistä? Ei kiitos.

 6. Itse pyrin nykyään välttämään kaikkia neuleita, joiden materiaalilapuissa mainitaan akryyli. Voin toisinaan hyväksyä pienen määrän keinokuitua, mutta se on kyllä hyvin poikkeavaa. Sanon siis ehdottomasti kyllä akryylittömälle elämälle.

  Tämän takia minua harmittaa aivan suunnattomasti, että tietyt merkit ovat ruvenneet tinkimään laadusta, vaikka hinnat pysyvät samalla tasolla tai pahimmassa tapauksessa jopa nousevat. Stellageen mainitseman Acnen kanssa ei onneksi ole ollut kovin paljon ongelmia. Yksi poikkeus löytyy kuitenkin. Meillä kävi vierailulla pikkutakki, joka koostui villasta, polyesterista, nylonista ja akryylistä. Vaikka keinokuitujen osuus ei yhteensä ollut kuin 30 prosenttia, se passitettiin takaisin saman tien. Se oli pistelevä ja vaikutti huonolaatuiselta ja helposti nyppyyntyvältä. Onneksi tämä oli kuitenkin Acnen kohdalla itselleni poikkeus, ainoa karkea (vai pitäisikö nyt sanoa karhea) pettymys.

  Jos maksan jostain vaatteesta enemmän kuin Topmanin tai H&M:n vastaavasta, niin odotan myös saavani rahoilleni vastinetta. Kauniin ulkoasun lisäksi avainsanoja ovat laatu ja kestävyys. Aina.

 7. Jan, juuri niin! Mutta minulta tippuu välillä silmätkin päästä kun jollain huippumuotia myyvillä (mm. See by Chloé) on villatakissa 60%, siis 60% AKRYYLIÄ. Siis järkyttävää. Mihin tämä maailma on menossa? Akryyli pipokin on aivan hirveä, hirveä! Älkää ihmiset ostako akryylituotteita, niin kauan niistä tehdään vaatteita ja hiostavia pipoja!

 8. […] maininnut haaveilevani villaneuleen ja pikkutakin yhdistelmästä jo muutamaan otteeseen. Onneksi vaatevalmistajat ovat kanssani samoilla linjoilla ja tarjoavat jatkuvasti uusia ja toinen […]