kiitos 6.5.2016!

Harvoin näin täydellisestä perjantaista pääsee nauttimaan. Eilen, perjantaina 6.5.2016, julkaistiin kolmen (ison) artistin odotetut albumit, ja siihen päälle vielä legendaarinen englantilainen bändi julkaisi toisen sinkun tulevalta albumiltaan. Mistä artisteista oikein höpisen?

1. ANOHNI – Hopelessness

anohni

Antony & The Johnsons -yhtyeen keulahahmona aiemmin tunnettu Anohni, Oneohtrix Point Never ja Hudson Mohawk yhdistivät voimansa ja tekivät yhdessä yhden vuoden kovimmasta levyistä. Levy on täydellinen sekoitus Anohnin herkkyyttä, Oneohtrixin Point Neverin monikerroksellisia äänimaisemia ja Hudson Mohawkin biittivoittoisia taustoja. Tämä trio on kyllä todella dream team. Oneohtrix Point Never on saavuttanut pitkän historian aikana kunnia ja mainetta kokeellisemmalla elektronisella musiikilla, kun taas Hudson Mohawke on kerännyt kunniaa muun muassa tekemällä taustoja Kanye Westille.

2. Mikko Joensuu – Amen 1

a0562868518_10

Mikko Joensuu tuli tunnetuksi Joensuu 1685 -yhtyeestä, jossa herra lauloi. Musiikillisesti tämä bändi liikkui My Bloody Valentinen, Spacemen 3:n ja muiden hienojen Shoegaze-bändien vanavedessä. Bändi ehtikin kerätä kunniaa ja mainetta niin Suomessa kuin Amerikassakin. Sitten jotain tapahtui ja bändi jäi ikuiselle talviunelle. Onneksi Mikko päätti jatkaa musiikintekoa ja jatkoi Joensuu 1685:n perimää, tosin enemmän singer-songwriter-hengessä. Kappaleet ovat helposti yli 6-minuuttisia minimaalisia, maalailevia ja synkkiä kappaleita toivosta ja kauneudesta.

Amen 1 liikkuu amerikkalaisen folk-tradition maisemissa, jonka syvät ja parantavat kappaleet luovat kuulijalle mielikuvan hiljaisesta ja intiimistä tilasta, jossa Joensuun artistinen visio kohtaa Townes Van Zandtin, Lee Hazlewoodin ja Leonard Cohenin levyjen kaltaisen henkisen ja musiikillisen maailman. Sovituksellisesti levy on raaka, mutta kaunis: se on pianon, kitaran ja Mikon äänen johdattama matka, jota koristavat pedal steel kitara ja kauniit jousisovitukset.

Amen 1 kilpailee kyllä tänä vuonna vuoden kotimaisesta albumista!

3. James Blake – The Colour In Anything

james-blake-the-colour-in-anything-640x640

Englantilaisen James Blaken odotettua kolmoslevyä on huhuiltu jo pidemmän aikaa. Juoruiltu on, että sellainen tulee tänä vuonna, mutta mitään varmaa tietoa julkaisuajasta ei ole paljastettu. Sen sijaan herra on vuotanut erinäisiä maistiaisia tulevalta levyltä jo pidemmän aikaa, ja se lisäksi kiusoitellut ihmisiä, että tulevalla levyllä vierailisivat muun muassa Bon Iver ja Kanye West. Torstaina hän paljasti, että uusi levy tulee ulos keskiyöllä, ja niin se vihdoin tulikin. Bon Iver tosiaankin vierailee levyllä, mutta Kanyen panos levyltä uupuu. Ei se haittaa, levy kuulostaa silti hyvältä. Tosin aika turvallista James Blakea, jos tällei vähän rumasti sanoo.

MUTTA!

Näitäkin tärkeämpi julkaisu tuli vielä eilen klo 18.00 jälkeen Facebookiin. Radiohead julkaisi tiistaina ensimmäisen maistiaisen tulevalta levyltä, ja perjantaina herrat julkaisivat yllättäen toisenkin sinkun, ”Daydreaming”. Uuden singlen mukana julkaistiin myös vielä nimettömän uuden levyn julkaisupäivä (8.5.), joka on ihan kohta. Tai siis HUOMENNA! Palataan siihen.

ps. Esitelyjä albumeita pääset kuuntelemaan Spotifystä klikkaamalla levyjen kansikuvia.

(kuva: Radiohead – Burn The Witch single artwork)

Kommentoi