yllätys

Joulu, yksi vuoden hienoimmista juhlista on nyt jäänyt taaksemme ja on aika ottaa uusi vuosi vastaan. Musiikillisesti elimme ehkäpä parhainta vuotta ikinä. Tänä vuonna tuli niin paljon huikeita kappaleita kuin albumeitakin. Tämä ei ole vielä se ”vuoden parhaat levyt” -teksti – onhan tätä vuotta vielä muutama päivä jäljellä.

Tämä teksti keskittyy tällä kertaa kahteen legendaariseen yhtyeeseen. Toinen yhtye tulee Oxfordista ja toinen New Yorkista. Keksittekö jo, mistä yhtyeistä puhun?

Aloitetaan ensin tuosta newyorkilaisesta yhtyeestä, eli LCD Soundsystemistä. Tämä James Murphyn johtama new wave/disko/rokkiyhtye oli ehkä ensimmäisiä asioita, jotka teki minusta ja Janista sydänystäviä.  Kun yhtye päätti hajota vuonna 2011, herra Murphy vannoi, että comebackia ei tule ikinä tapahtumaan. Mutta jouluaattona tapahtuikin jouluihme! Valkoinen joulu ei tullut, kuten ei myöskään hartaasti toivomani 20 000 euron voitto Veikkauksen raaputusjoulukalenterista (…olisin tarvinnut yhden joulupukki-symbolin lisää). Sen sijaan sain sijaan täydellisen masisjoulubiisin James Murphylta: Christmas Will Break Your Heart.

so, there’s been this depressing christmas song i’d been singing to myself for the past 8 years, and every year i wouldn’t remember that i wanted to make it until december, which is just too late to actually record and release a christmas song… but this year, al doyle had a short break between hot chip tours where he could be in nyc, and pat and nancy were home, and tyler agreed to fly out from berlin for a few days, so we all recorded this together, reserved a pressing plant slot, and our friend bob weston was available to master it quickly—so that means, less than 2 weeks after we recorded it, there is actually a christmas 7″, which feels like something that could only have happened a very, very long time ago.

anyway, for the holidays we give you the previous, very long run-on sentence, and this song: “christmas will break your heart”, which is another one of those songs which had about 75 lines of lyrics, though we’ve knocked down to 8 to keep the suicide rate in check.-James Murphy / LCD Soundsystem

 

Toinen yhtye, joka yllätti joulupäivänä oli Radiohead. Ennen viimeisintä Bond-elokuvaa, Spectren julkaisua spekuloitiin hyvin vahvasti, että Radiohead olisi vastuussa tunnuskappaleesta. Asian puolesta lyötiin jopa isojen rahojen kanssa vetoa. Juuri ennen kuin elokuvan julkaisua paljastuikin, että tunnuskappaleesta on vastuussa Sam Smith. Itse petyin suuresti. Kerrankin oltaisiin valittu hieman obskuurimpi ja yllättävä tekijä, eikä mitään tunnettua popparia. Tämän julkistuksen myötä näiltä Radiohead-huhuilta katkaistiin nyt lopullisesti siivet.

Tosin vain joulupäivään asti, jolloin Radioheadin laulaja Thom Yorke laittoi Twitter-tililleen seuraavan viestin:

Last year we were asked to write a theme tune for the Bond movie Spectre.

Yes we were. It didn’t work out, but became something of our own, which we love very much.
As the year closes we thought you might like to hear it.

Merry Christmas. May the force be with you.

Spectre on ehdottomasti yhtyeen parhampia kappaleita ikinä! Tunnelmaltaan kappale liikkuu samoissa maisemissa kuin yksi kaikkien aikojen suosikkikappaleistani, Pyramid Song. Thomin minimalistinen pianon soitto, sydäntä riipaiseva laulu ja taustalla soivat minimalistisesti viulut. Ah, täydellinen kappale näinä talven synkkinä päivinä. Ilman Radioheadia en olisi tälläinen musanörtti kuin olen.

Hyvää joulun aikaa, rakkaat lukijat!

Kommentoi