haavoittunut

Kun Hulda Huoleton viimein huomasi laukkunsa kulman haavoittuneen, meinasi kyynel kiivetä silmäkulmaan. Uusi laukku ja heti rikki!

Muistelin yhteisiä retkiämme. Koska kaikki muistot eivät tuntuneet mahtuvan pariin viime kuukauteen, ymmärsin viimein laukkuni olleen ihan uusi jo paria viikkoa vaille kahden vuoden ajan. Luonani hän on viihtynyt nyt 715 vuorokauden ajan, joista käsipuolessani se on ollut varmasti yli kuutenasatanaviitenäkymmenenä.

Ensimmäiset kaksi viikkoa hänellä oli oma tuoli, töissä Alexa istuskeli rennosti (siis topattuna, tuettuna ja lähestulkoon peiteltynä) pöydänkulmalla. Sitten tulimme tutuiksi toistemme kanssa, lopetimme turhan hienostelun ja istuimme jo ensimmäisenä kesänä vieretysten nurmikoilla. Alexa luovutti lopulta tuolinsa ystäville baareissa ja seurasi meininkiä tyytyväisenä lattiatasosta. Retkiä ja hetkiä listatessani ymmärsin laukun nykykunnon olevan suoranainen ihme – positiivisessa mielessä. Kai sen täytyy laatua olla, kun on säilynyt kelvollisessa kunnossa hulttio-omistajastaan huolimatta. Tämä se ei ole pölypussissaan huilinut hetkeäkään, vaan mukisematta kantanut sisuksissaan valtavatkin lastit.

Jätin kyyneleet kyynelehtimättä ja nostin mielessäni maljan kaverille, joka on uskollisesti seurannut minua arjessa ja juhlassa jo hyvän tovin. Jäähyväiset nämä eivät missään nimessä ole, ehkäpä ennemminkin pieni kannustava puhe tulevan syntymäpäivän johdosta.

Elämisen jälkiä ja käyttöönhän se ostettiin. Käytetty on, elettykin.

Jotta kaveri seuraisi minua vielä seuraavinakin vuosina, ottaisin vastaan hyviä vinkkejä kuluneen kulman korjauttamismahdollisuuksista. Mulberryllä on kyllä oma huolto, mutta 6-8 viikon odotus ja merkkihuollon hinta tuntuvat hivenen suolaisilta, minulla kun ei ole esim. minkäänlaisia jälleenmyyntiaikeita. (Eikä oikeastaan toista kivaa isoa laukkua, joka palvelisi tuon odotusajan.) Niin, ja jos jollakulla on yliveto vinkki tuon tumman värjäytymän poistamiseen, antaa tulla! Satulasaippuasta ei valitettavasti ollut mihinkään, enkä haluaisi ottaa kovin suuria riskejä selvittääkseni erinäisten kemikaalien ja puhvelinnahan yhteensopivuutta…

Kommentoi

 1. Auts, toivottavasti saat vinkkejä. Omani musta versio laukustasi on myös ennättänyt kokea kovia vajaassa kahdessa vuodessa. Kerran se on lentänyt Englantiin saakka korjattavaksi, kun toisen remmin magneetti irtosi. Nyt huomasin että olkahihnan toisen pään lenkki on vaurioitunut..suutari vahvisti että vahvikenahka on rikkoitunut ja nuo ”tappi” reijät..sivulenksuissa(en osaa selittää) eivät tahdo pysyä kiinni vaan irtoavat. Nahka on vain niin kovin pehmeää.

  Harmittaa minua ainakin, mutta ihana laukku tämä Alexa silti on. : )

 2. Au kun sulla on ollut ongelmia ton kanssa! Nahka on kyllä ohutta verrattuna esim. perus-Bayswateriin, nättiä mutta herkkää. Olen laiskuuttani kaivanut puhelimia/avaimia avaamatta läppää ja ujuttamalla käden sisään sivukautta – näin EIIII SAIIIISI TEHDÄ mutta ehkäpä olen onnistunut säästämään magneetteja täten. Tuo magneetin irtoaminen ja sivulenksujen irtoilu eivät ole kyllä oikein hyväksyttäviä ”ominaisuuksia” – sivulenksu nyt periaatteessa voi löystyä, mutta kuka niitä oikeastaan edes aukoo, miten ne ylipäätään pääsevät löystymään? Omani on kulunut koska olen sitä a) käyttänyt ja b) ehkä hieman kaltoin kohdellut, se on ihan ns. wear-and-tearia ja sen kans voin elää. Ikävä kuulla, että näissäkin on tyyppivikoja :(

 3. Töölön suutari.
  Sitä suositellaan sieltä..Homma toimi hyvin ja mä sain yhen ompeleen korjattua odottamalla kun olin etukäteen sopinu suutarin kanssa käytännöstä..eli ei tarvinnu jättää ja tehdä uutta hakureissua.Hienosti on kestäny!

 4. Hetkinen, Mulberrylla on jonkinlainen korjauspalvelu? Voisiko joku vähän valaista tätä. Minulle niin rakas Rockleyni otti jotain mystistä osumaa nimettömäksi jääneestä nesteestä palvellessaan vauvanhoitokassina vaimolla, ja nyt on alkanut vähän nyppimään se muuta nahkaa selkeästi tummempi nesteympyrä. Satulasaippualla olen poistellut vaatteista tulleita värjäymiä, mutta tuohon en ole keksinyt hoitokeinoa.

 5. Paras kuulemani vinkki noihin tummentumiin ovat hellävaraiset baby wipesit! Toimii ainakin omaan Bayswateriini todella hyvin. Tummentumat ovat lähteneet helposti, vaikkei laukusta nyt ihan uuttaa niillä saakkaan, niin ainakin paljon siistimmän :)

 6. samoja vinkkejä kaipailen täällä minä. reilut kaksi vuotta ja luottolaukkuni on kokenut saman reunatrimmin kulumisen. niin se on: lattialla, jalkaa vasten hankaamassa, tungettuna pyörän rottinkikoriin, you name it… elämä kuluttaa.

 7. hetkonen… onko Mulberry-laukkujen laatu huonontunut?
  harmillista jos näin on asia. omistan yhden Mulberryn ja se on palvellut kiitettävästi vuodesta 2007. mitä nyt yksi ”niitti” on irronnut vuosien varrella.

 8. Hei
  Harmi, että sinunkin Alexa on kärsinyt. Minulla samainen laukku on ollut käytössä reilun vuoden ja sivulenksujen kanssa on ollut alusta saakka ongelmaa, eivät pysy kiinni. Samanlainen tumma värjäymä Alexassani on myös. Olen ollut laukkuni kanssa todella tarkka. Pitänyt kuin kukkaa kämmenellä. Itseasiassa minulla on laukun laadusta varsin pettynyt olo. Moni kakku päältä kaunis jne…Taisin mennä halpaan. Jatkossa tuskin ostan Mulberryltä laukkua. Hinta ja merkki eivät todellakaan ole laadun tae.

 9. Minä vein Alexani takaisin Mulberryn liikkeeseen reilun 6kk käytön jälkeen kun raivostuttavat sivulenksut eivät pysyneet millään kiinni. Sain pyytämättä ja yllätyksenä tilalle upouuden Alexan joka heti alusta tuntui ryhdikkäämmältä, läpän nahka oli sileämpää ja sivulenksut eivät ole koskaan auenneet reilun vuoden käytön jälkeen! Omani oli siis selkeästi sunnuntaikappale mitä ei mielestäni tuon hintaluokan laukuissa kyllä saisi olla.

 10. Anna, kiitos vinkistä!

  Miika, korjauspalvelusta lisätietoa: http://www.mulberry.com/#/customerservices/returnsrepairs/repairs/

  Piritta, suurkiitokset vinkistä! Ostan vauvaliinaa heti välittömästi…

  stellagee, nämä meidän laukut ovat olleet kyllä aika monella yhteisellä retkellä – selittää paljon :D

  marjo, jaa-a, siltä vähän vaikuttaa kun lukee Sofian, Susannan ja Elinankin ikävistä kokemuksista. Tämän laukun kohdalla en voi laadusta valittaa, itse olen laukkuni käytössä puhki kuluttanut. Aika monella tuntuu olevan kuitenkin huonoja kokemuksia ja laatuongelmia, tosi harmi.
  Mun toinen Mulberry kävi takuuhuollossa kun tollanen kääntölukko meni rikki. Sen laukun tosin ostin outletistä, mutta mielestäni ihan ykkösluokkaisena. Ikävää, jos laatumerkkinä pitämäni Multsi on äkillisen trendinosteensa myötä menettänyt korkean laatunsa :(

 11. ”Tämän laukun kohdalla en voi laadusta valittaa, itse olen laukkuni käytössä puhki kuluttanut.”

  Minun mielestäni tuon hintainen laukku ei saisi kahden vuoden käytön jälkeen kulua kulmasta puhki. Laadukkaan laukkuvalmistajan pitäisi osata laittaa kuluvimpiin osiin kestävämpää ja paksumpaa nahkaa, jottei tuollaista käy. Oletko tosiaan sitä mieltä, että melkein tonnin laukku saa kulua kahdessa vuodessa puhki?

 12. Neiti E, siis joo, tietty minua harmittaa että eletty elämä näkyy laukussani, mutta tiedostan kyllä tehneeni itse valitettavan paljon sen eteen, että yksi kulmista on hitunut puhki. Ja siis korostettakoon vielä, että on ikävää kuulla muilla olleen ongelmia ihan laukun osien kestämisessä (lukot ja soljet) – en halua oikein ymmärtää moista minkäänhintaisen laukun kanssa, koska en ymmärrä halpaakaan tuotetta joka on heti kättelyssä paskana. Tekoviasta en kuitenkaan oman laukkuni kohdallani tohdi Mulberryä moittia, osat ovat paikallaan, ompeleet pitäneet jne. eikä nahkakaan ole revennyt/ollut toisilta kohdin heikompaa, tuo kulma on vain ottanut osumaa :/

  Hyvä pointti tosin tuo, että kulutukselle alttiimmissa kohdissa olisi hyvä olla napakampaa materiaalia, mutta olen toki jo kaupassa nähnyt laukun (ja sen kulmien jne.) olevan ohuempaa, herkempää nahkaa kuin monet muut Mulberryn(kin) laukuista ovat. Siitä, onko kyseinen matsku ns. järkevin laukun matsku, voi toki olla montaa mieltä (no, ei se ole), mutta tämä on nyt ehkä vähän sellainen huopakangas vs. silkki -tilanne – molemmat voivat olla laadukkaita sarjassaan, mutta perustavaa laatua olevien eroavaisuuksiensa vuoksi kestävät kulutusta eri tavalla. Niin, ja näyttävät eriltä – nyt kuitenkin valitsin näin.

  Valintaani (tietää, että matsku on ohutta mutta päättää silti ostaa) voi toki kyseenalaistaa, mutta jos nyt saisin kelata kahden vuoden taakse, enpä tekisi mitään toisin: on tuosta ollut kaikessa ohuudessaan kahdeksi vuodeksi järjettömästi riemua ja tulee olemaan jatkossakin. Pysyy kasassa mainiosti näinkin eikä hitunutta kulmaa edes näe, mutta ajattelin käydä kuitenkin kysymässä paikkamahdollisuuksia jossain palvelevassa suutarisliikkeessä.. Laastaria ruhjeeseen :)

 13. Onpas ikävä tuo Alexan nykytila :( suosittelen Kinaporin suutarin puoleen kääntymistä (Sörkän kurvissa), heillä voisi olla vinkkejä noihin pinttymiinkin. Itse sain sieltä viime vuonna apua mustan Bayswaterini kanssa johon olin saanut vaaleita tahroja/raitoja jotka syntyivät kun löysin kaapista vanhan Mulberryn oman nahan hoitoaineen, (jonka olin muistaakseni ostanut laukun kanssa), levitin ainetta huolella ja huomasin kauhukseni että se jämähti laukun pintaan jättäen vaaleita tahroja/raitoja pintaan! Aineen on täytynyt olla vanhentunut tai sitten ihan sopimaton? Ei tullut mieleen tietenkään kokeilla sitä ensin varovasti tai se, että kai nuo hoitoaineetkin vanhenevat, Bayswater oli siis jo 6 vuotta vanha ja voi olla että olin hankkinut tuon aineen sen kanssa samaan aikaan :O

  Yritin hinkata tahroja kaikin tavoin pois mutta nahka jotenkin imaisi aineen niin etteivät ne lähteneet. Soitin hädissäni Mulberryn Hgin liikkeeseen ja sieltä suositeltiin Wolyn nahan puhdistusainetta. No hankin sitä ja levitin laukulle ja hinkkasin -> ei tulosta. Lopulta marssin itku kurkussa Kinaporin suutarille (joka oli hoitanut mallikkaasti kenkiäni jo aiemmin). Siellä suutari kokeili varovasti mustaa kenkälankkia (Collonil waterstop) laukkuun ja sillä sitten lankattiin laukkua niistä tahrakohdista ja ne hävisivät näkyvistä. Suutari suositteli lisäksi nahkabalsamia, jota yleensä käytetään esim. prätkä-nahkatakkien hoitoon. Ostin sitä pullon kotiin ja voitelin varovasti laukkua vielä sillä ja se sai kuntonsa takaisin ja vähän lisää kiiltoakin pintaan :) loppu hyvin, kaikki hyvin ja tästedes käännyn kyllä ensin nahan asiantuntijan (KInaporin sedän) puoleen.

  Mun ongelma oli tietty erilainen kun pinta oli musta, joten en tiedä miten ruskeasta pinnasta saisi noita tummentumia pois.. se voi olla haastavampaa.. En siis luottaisi ainakaan Mulberryn myymälän tietotaitoon mutta varmaan siis siellä korjauspalvelussa osataan jos raaskit maksaa.. Ehkä ensin kannattaa käydä Kinaporissa näyttämässä? Se vanhempi setä ainakin oli tosi asiantunteva ja ymmärsi tuskani, joskus kun tuntuu että suutarit eivät osaa suhtautua asiakkaan rakkaisiin nahkatavaroihin tilanteen vaatimalla herkkyydellä ja tuntuu että uskaltaako sitä edes jättää kenkiä/laukkuja huollettavaksi ;)

  Ja Mulberryn laadusta noin yleisesti: itse omistan 7 Mulberryn laukkua, kaikki on hankittu v. 2005 – 2008 (muistaakseni) jolloin useimmat laukuista olivat Darwin-nahkaa. Kaikki laukut ovat edelleen oikein hyvässä kunnossa, johtuen ehkä myös fanaattisesta huollosta ja yli-varovaisuudesta; silittelen niitä sellaisella lampaavilla-kintaalla (oikeesti suositeltavaa) ja suihkuttelen water-stoppia säännöllisesti – no, kyllä mä niille myös juttelen :D

  Niin siis en ole aivan varma käytetäänkö Darwin-nahkaa edelleen mutta viime vuosina oma innostukseni Mulberryn laukkuja kohtaan on hiipunut osaksi kun laukkujen mallit eivät ole enää kolahtaneet ja laatukin on vaikuttanut huonommalta. Darwin on nimenomaan tosi paksua ja vahvaa nahkaa joka ikääntyy hyvin, esim. konjakin värinen Roxanneni on tummunut tosi nätisti. Ohuempi nahka ei tietenkään samalla lailla vanhene ja Alexa on sen mallinen laukku ettei siinä taas paksumpi nahka toimisikaan kun sen on tarkoitus olla ”löysähkö”. Tuossa kuvassa Alexa näyttää myös rypistyneen päältä ja sille voi kyllä olla vaikea tehdä mitään ellei sitten laukkujen botoxia ole keksitty ;)

  Joka tapauksessa toivotan Alexalle pitkää ikää ja toivon mukaan kuntoremontti olisi mahdollinen ja tepsisi. Alexa on mielestäni houkuttelevin näistä ns. ”uudemmista” Mulberryn malleista. Edelleen katsastan Mulberryn uudet mallistot sillä silmällä jos sieltä joku malli kolahtaisi :)

  http://www.kinaporinsuutari.com/viivi.htm

 14. Suosittelen Pinkomoa Iso-Roballa!

 15. Inke: Harmittavaa, ettei laukku ole kestänyt pidempään. Olisikohan siitä hyötyä, jos sitä kävisi näyttämässä Mulberryn omassa liikkeessa ja kysymässä heiltä mielipidettä kulumisasiaan? Toivottavasti heiltä löytyisi apua ongelmaan, koska kun laukkuun sijoittaa sievoisen summan, niin oletuksena on, että se kestää pidempään. Periaatteessahan laukku on maksanut vieläkin yli euron päivässä. Minä olen ostanut kalliimmat laukut sillä periaatteella, että ne kestävät useita vuosia huolimatta siitä, kuinka paljon niitä käyttää. Toivottavasti saat laukkusi kuntoon.
  Ps. Pinkomoa suosittelisin minäkin. Huippupaikka ja mahtava palvelu.

 16. NiinaK, kiitokset suutarivinkistä! Ruskeassa laukussa on tosiaan tämä kehno puoli, ettei tahraa voi oikein peittää sutimalla tummaa väriä päälle… Tämän laukun tahrimisesta suurimmassa vastuussa on eräs YMC:n mekko, joka lähti lopulta takaisin valmistajalle värjättyään ensin kaiken johon koski sekä lopulta itse itsensä. Matsku oli puuvillaa ja siinä oli vieri vieressä millinohuita raitoja, valkoisia ja tummansinisiä. Parin käyttökerran jälkeen kaikki hankaukselle alttiit kohdat kankaassa (kainalot, kyljet) olivat sinilaikukkaat, koska mekosta lähti väriä huomattavasti enemmän kuin laki sallii. Jumalauta mitä skeidaa…

  Kokeilin eilen baby wipesejä ja kyllä niistä oli apua! Pitää jatkaa harjoituksia… Toisaalta mua ei jotenkin niin hirveästi haittaa, värjäymät ovat takapuolella eivätkä sieltä sitten oikeastaan minnekään näy. Etupuoli on mukavannäköinen edelleen, onhan tuossa noita ryppyjä mutta mun mielestä laukun ”kasaan painuminen” on tehnyt siitä paremman näköisen kuin se oli uutena! Tykkään siitä, että se on vähän huolettoman näköinen pussukka. Tohon pehmoiseen ja löysään malliin se sopii, ainakin minun mielestäni. Ei siis botoxia laukkuun eikä omistajaan :)

  Nanna, Pinkomosta olen kyllä kuullut pelkkää hyvää!

  Neiti E, no juu, en tosin koe että laukun käyttöikä olisi nyt mitenkään loppunut – siinä on vielä kolme ehjää kulmaa ja loput osat kondiksessa. Varmasti saan käyttöiän hilattua vielä ainakin viiteenkymmeneen senttiin per päivä ;) Mitenkään Mulberryä puolustelematta, tiedostan kuitenkin omalla toiminnallani vaikuttaneeni kulumisasteeseen enkä missään nimessä tohtisi väittää laukussani olevan varsinaista valmistusvikaa. Tällainen ensimmäisen maailman fashion victim -ongelmahan tämä on (jonka kanssa uskoisin pystyväni elämään :D), kyllähän järki tietty sanoo toki paksumman nahan kestävän kulutusta huomattavasti paremmin, mutta silti tahdoin juuri sen ohutnahkaisen ja herkemmän mallin.

  Mutta kiitos tsemppauksesta, voisin kuitenkin piipahtaa Mulberryllä ennen muita suutareja ja kysyä heidän mielipidettään kulumisesta ja sen ”normaaliudesta” sekä sitä, onko moista osattu aiemmin korjata heidän omassa korjauspajassaan. Paikka kulmaan siellä, Pinkomossa, Kinaporin tai Töölön suutarissa ja elämässä eteenpäin, yhtä arpea rikkaampana :)

 17. Kiva kuulla, että baby wipesit toimi! Hyvä hyvä hyvä!!

 18. Piritta, kiitos vain itsellesi! Mikä oivallus! :)

 19. Uuh, mikä mekko tuo värjäävä! Tosiaan eihän ne värjäymät takapuolella niin haittaakaan ja laukuissa, niinkuin ihmisissäkin, se kuluminen / ikääntyminen on vain luonnollista :) huoltohan tekee hyvää mutta ei sen tarvitsekaan kokonaan poistaa niitä elämisen merkkejä.

 20. Vinkki on pöllitty muistaakseni Purse Forumilta, joten levitän vain ilosanomaa eteenpäin :D

 21. Vähän myöhässä olen kommenttieni kanssa ja oletkin saattanut jo avun saada. Itselläni kävi eksaktista sama kulman kohdalla bayswater-laukkuni kanssa. Kävin näyttämässä laukkua mulskan liikkeessä ja sanoivat, että todennäköisesti laukkua reunustava muoviputki on ensin poikennut ja hiertänyt nahan rikki (muoviputki näyttäisi olevan rikki myös sinulla). Tällöin pelkkä paikkaaminen ei auta, koska muovi hiertää nahan rikki uudelleen ja taas uudelleen. Oma keissini meni löyhästi takuuseen, joka tarkoittaa sitä, että pulitan Mulberryn omassa korjaamossa tehdystä työstä 50 euroa. Miinuksena, että laukku on nyt ollut Englannissa jo liki kaksi kuukautta eikä loppua näy.

  Tsemppiä korjauspuuhiin!

 22. Heli, oh dear! Sulla ei ilmeisesti ollut takuuaika voimassa, kun jouduit maksamaan, vaiko..?