ihan lahkeesta

Ärsyttää. Muuten ovat kyllä mainiot nämä Acnen farkut – väri kohdallaan, vyötärö sopivan korkea (anti-muffin top -mallia), lahje tarpeeksi kapea… Mutta vasen lahje – se pyörii, kääntyy ja venkoilee. Sauma pysyy jalan sisäpuolella aina polveen saakka, sitten se heittäytyy huomionhakuiseksi, tekee polven tienoilla tiukan kurvin ja kääntää itsensä kulkemaan vinottain kohti säären ulkosyrjää. Kiskon ja revin lahjetta kuriin ja paikoilleen, toistaiseksi olen hävinnyt kaikki taistelumme.

Milläs korjaat? Taitaa olla tekovika, vai liekö sitten joku stretchdenimin ”no niin käy joskus” -ominaisuus. Vai onko vasemmassa jalassani sittenkin joku mystinen kierre, joka tämän efektin aiheuttaa?

Sovittaessani housuja kaupassa en tietenkään tätä luonteenpiirrettä huomannut, tuolloin lahjetta tosin oli vielä ainakin viitisen senttiä enemmän. Liekö sitten tämä ominaisuus päässyt valloilleen lahkeita lyhennettäessä, oikea puntti kylläkin käyttäytyy edelleen kuten sen mielestäni kuuluisikin. Tarkennettakoon, että housut lyhensi ammattilainen – jos olisin ryhtynyt puuhaan itse, lahkeen kiertyminen ei taatusti olisi housujen ainoa vika.

Käykö jollekulle muullekin näin? Mistä te muut oikein ostatte farkkunne, kun en ole koskaan kiinnittänyt huomiota muiden pyöriviin housunpuntteihin? Housut ovat muuten pitkälti kaikkea mitä farkuilta haluan.. Pitääkö minun nyt vain lopettaa tuon lahkeen jatkuva nykiminen paikoilleen, hengittää syvään ja tyytyä kohtalooni?

Kommentoi

 1. Kurja juttu tuo kiertyminen, mutta valitettavan yleistä ”paremmissakin piireissä”.

  Olen itse ymmärtänyt että joissain farkkulaaduissa kankaan sidos on tietyn lainen twill, jossa on voimakas ”viisto” kudontasuunta, ja kiertymistä tapahtuu kun kankaan kuidut yrittävät palautua suoraan. On olemassa joitain käsittelyitä tämän neutralisoimiseksi, mutta ne saattavat hävitä pidemmässä käytössä.

  Se on kyllä vähän omituista kun vain toinen lahje sitä tekee… Mukavaa kevättä joka tapauksessa!

 2. Hah. Minä vähän kavensin itse(!) samaisia farkkuja, ja nyt niiden vasen lahje venkoaa puolet enemmän keskelle jalkaa kuin sinulla. Minulla on taipumusta vähän ”korjailla” vaatteita, vaikka olen maailman hutiloin ompelija. Äitini mielestä olisi pitänyt purkaa, mutta uhmakkaana sinetöin tuloksen saksilla ja päätin, että ovatpahan personaallisen näköiset.

  Niin että hengitä syvään vain. Jossain kävelevät vielä kurittomamman näköiset farkut.

  (Kavennuksen syystä: olin aikaisemmin ostanut saman mallin farkut, mutta eri väriset. Niihin tyytyväisenä tilasin nuo tummansiniset samassa koossa, mutta niissä lahje olikin paljon aikaisempia leveämpi! En halunnut palauttaa, kun ovat muuten niin hyvät, ja päätin tarttua ompelukoneeseen. Mutta siis luulisi, että samassa mallissa olisi kaikissa samanlevyinen lahje, prkl.)

 3. mulle tapahtuu tuota jatkuvasti, eri farkuilla, eri merkeillä… en jaksa enää välittää. eikä sitä ilmeisesti edes huomaa, kun et ole huomannut. heh.

 4. Moi!
  Mulla tekee kans lähes tulkoon kaikki farkut tota samaa. Oon laittanu sen aina isohkojen pohkeideni syyks :D Mut näkökään sitä tapahtuu muillakin.

  Olis hauska nähä minkä yläosan oot yhdistäny farkkujen kanssa! Inspiroidun aina sun asuista!

 5. Sama juttu kuin Stellageellä, melkein kaikissa farkuissani toinen lahje kiertyy, ja taitaa olla juuriki tuo vasen puoli. Välillä revin lahjetta takaisin paikoilleen, useimmiten en jaksa enää välittää. Silloin ärsyttää enemmän, kun saumojen lanka erottuu kankaasta hyvin, tuntuu, että se näkyy muillekin. Mustissa farkuissa eri juttu eli ei jaksa välittää.

 6. Muutamat Cheap Mondayni tekevät ihan samaa, yleensä just vasen lahje. Alkuun ärsytti ja pahasti, nykyään nypin lahkeen suoraan huomattavasti harvemmin. Siinähän sitten on vinossa…

 7. Tuo on tuttua minullekin. Mustissa farkuissa sitä ei näe niin selkeästi, mutta viimeksi ostin perus siniset farkut, ja auta armias kun tuo (vasemman) lahkeen kiertyminen ärsyttää… Revin lahjetta jatkuvasti suoraan, mutta jo muutamalla askeleella kiertymä on palautunut. Murrr. Olen miettinyt josko se johtuisi siitä, että on tiukat farkut jalassa, mutta viimeisimmät farkkuni eivät ole ollenkaan tiukat ja kiertymä tulee silti.

 8. Mullakin tekee samaa osa housuista. Ja juurikin vasen lahje. Mikäköhän siinä on, et se on monilla just vasemmalla toi ongelma?

 9. Reklamationsfel! Försöka duger iaf …

 10. Mulla on kanssa ainakin jotkut Dieselin pillifarkut tehneet tuota samaa, ja jotkut farkkuleggarit myös. Tuntuu ikävältä, mutta ei minunkaan mielestä ole sellainen asia, jota kukaan toinen jäisi ihmettelemaan sun farkuissa :)

  Onko sulla muuten jotain luotto-ompelijaa Helsingissä, joka osaa lyhentää farkut HYVIN eli jättää alkuperäisen lahkeen alaosan, eikä tee liian lyhyitä? Mä oon kerran yhdet tosi kalliit ja muuten loistavat farkut lyhennyttänyt kalliolaisilla tädeillä, halvalla, mutta liian lyhyeksi, ja aivan hysteerisenä aina lyhennytän farkkuja liian varovaisesti, ja sit ne jää aina liian pitkäksi…

 11. Mulle ei ole koskaan tapahtunut moista paitsi tästä poikkeuksena olivat viime vuonna ostamani Acnen Kex Thunderit! Tosi inhottavaa. Saapikkaiden kanssa ongelma ei haittaa, mutta muuten se on kyllä tosi ikävä juttu. Mäkin lyhennytin farkut ompelijalla, mutta en usko, että ongelma johtuu siitä. Olen lyhennyttänyt samaisella ompelijalla ainakin kymmenet farkut eikä tätä ongelmaa ole koskaan esiintynyt muiden farkkujen kohdalla. Kexien farkkumateriaali on kylläkin tosi napakkaa ja paksua eli eroaa siinä mielessä jonkin verran muista farkuistani.

 12. Höh! Luulenpa, että tosiaan johtunee jotenkin kankaasta ja sidoksesta.
  April77-farkuissa oon kuullut olleen tätä ongelmaa joskus.. Jotenka uskoisin, tällänen vika on reklamoitavissa ja voisit saada Acnelta uudet farkut tilalle? Tulin ihan tänne kattomaan kun kuulin tästä kiertyvästä probleemista siipaltasi tänään. :)
  Hyvää viikonloppua teille!

 13. Kiertyminen johtuu mitä luultavimmin valmistusvirheestä, vasen lahje on leikattu vinoon langansuuntaan nähden. Jos lahkeen sisäsauma kiertyy vinoon silloinkin kun farkut eivät ole päällä, on täysin selvä että vika on vaatekappaleessa eikä ihmisessä, jonka päällä farkut ovat! Minulla on sama ongelma yksissä Acnen pillifarkuissa, materiaali on niissä täyttä puuvillaa joten stretch-ominaisuudesta kiertyminen ei johdu. Filippa K:n pillifarkuissa saumat kyllä pysyvät suorassa! Sellaista se on se Acnen vaatteiden laatu…

 14. Kappaleet on leikattu väärin langansuuntaan nähden. Reklamoi.

 15. Reklamoinninhan sinä osaat, joten anna mennä. Ehkä saat tästäkin naurettavan pohjoismaisen selkkauksen aikaiseksi jos taas oikein yrität.

 16. Anna, vasen lahje todella yrittää palautua suoraan :D Oh well, yritän päästä tästä yli ja pitää sen hyvän kevään tästä huolimatta. Hauskaa kevään odottelua myös sinulle :)

  Henriikka, pisteet rohkeasta yrityksestä! Oon muuten kans huomannut lahkeen leveyden vaihtelevan farkuissa samassa mallissa eri pesujen välillä. Outoa, joskus ne farkut näyttävät ihan eriltä vaikka niiden pitäisi olla samanlaiset. Mä en kyllä yritä edes tehdä noille pitään, pidän nuo nyt tuollaisinaan ja yritän olla ensi kerralla ostaessa jotenkin tarkempi ja käveleskellä pidempään ne housut jalassa tms.. Josko sitä nyt silläkään voi sitten välttää, mä en edes muista missä välissä huomasin tuon ongelman ilmenneen.

  stellagee, no en ole kyllä huomannut, en. Harvemmin tosin tuijottelen maahan seurassasi :D

  helga, farkkujen kanssa oli päällä luonnonvalkoinen kauluspaita, tummanvihreä paksu villatakki ja huivi, jossa oli luonnonvalkoisen ja tummanvihreän lisäksi viininpunaista. Sitten päätin yhdistää yläosaan reilun keikauksen maitokahvia, kuva jäi väliin. Pitää skarpata, nyt tuota valoa alkaa taas ulkona olemaan ja ehkä jonkun kuvankin taas joskus voisi asusta otattaa.

  Heidi, totta – mustissa ei ärsyttäisi niin paljon mutta noissa on se kullankeltainen lanka ja sen kiertymisen todellakin näkee. No, näkyköön nyt sitten. Mutta sullakin vasen puntti?!

  minna, mä veikkaan että munkin pitää vaan nyt lopettaa se kiskominen ja repiminen, ei se siitä. Ja sullakin vasen puntti? Onko tässä joku juttu, onko jollakulla joskus kiertynyt oikea lahje?

  Kia, det är säkert för sent i det här skedet – jag köpte jeansen för över 6 månader sen. Naturligtvis har jag inget kvitto kvar och dessutom har jag sytt upp dom :/ Better luck next time!

 17. Shoegal, itseähän tuo lahkeen venkoilu lähinnä ärsyttää :) Minä olen lyhennyttänyt farkkujani viime aikoina Yrjönkadulla sijaitsevassa ompelimo Materialsissa, mutta olen nimenomaan teetättänyt heillä lyhennyksen siis ihan ”normaalisti”, mitään alareunoja ei ole säästelty. Tykkään aina välillä hieman kääntää lahkeita kuten esim. tuossa kuvassa, sitten jos se alareuna on ommeltu takaisin paikalleen niin se näkyy silloin vähän ikävästi. Vein kerran farkkuni lyhennettäväksi Ratakadulla sijaitsevaan ompelimo BSW:hen ja järkytyin pahemman kerran, kun housuni lyhennettiin tuohon kuvailemaasi tapaan. No, ne saatiin vielä fiksattua haluamaani normimalliin… Mutta siis hyvin se lyhennys oltiin teknisesti tehty, se ei vaan ollut se tapa jolla halusin sen tehtävän – niitä ei meinaan oltaisi käännelty lahkeista enää mitenkään…

  Katze
  , näiden Flexien tummansininen kangas on taasen tosi pehmeää, melkoisen stretchistä ja ei kovin paksuakaan, näköjään ne puntit pyörivät matskusta piittaamatta. En mä tästä kyllä ompelijaakaan syyttäisi, miten se pelkkä lyhentäminen voisi tuoda moisen piirteen esiin? Sitten kun vielä tietäisi että millä tällaisen välttäisi – en mä tätä huomannut kaupassa enkä heti kotonakaan :/

  anna, tällä kertaa taidan vaan tyytyä kohtalooni ja olla tarkempana sitten ensi kerralla farkkuja ostaessa. Ei ole tosiaan kuittia tms. tallella, housuja on lyhennetty ja ostohetkestäkin on se puolisen vuotta. Jos olisin aiemmin tajunnut niin olisin mä tästä ainakin viestiä laittanut, mutta nyt tuntuisi vähän hassulta mennä mouhuamaan tälleen pienellä viiveellä. Hienoja housuja oli Janille löytynyt muuten! Nähdään :)

  Hukkanen
  , ilmeisesti joku valmistusvirhe ja kankaan leikkaamiseen liittyvä tässä on, juu. Muuten olen ollut Acnen farkkuihin tosi tyytyväinen, mulla on kaapissa muistaakseni viisi paria ja ei tätä niissä muissa pareissa ole ilmaantunut :/ Maanantaikappale tai jotain, mutta eihän tällaista kyllä farkkumerkkinä aloittaneelle merkille sopisi tapahtuvan tällaisissa määrin, että tähänkin pieneen kommenttiboksiinkin ilmaantuu useampi samaa sanova.

  Sissi, pitääpä pyöritellä noita housuja ja tarkastella sitä langansuuntaa muihin, ongelmattomiin housuihini verrattuna – josko tällaisen sitten osaisi välttää seuraavalla kerralla, jotenkin… Reklamoinnin jätän väliin kun housutkin ovat jo vanhat ja lyhennetyt, opettelen tarkemmaksi ja yritän elää tuon housujeni pienen ”luonteenpiirteen” kanssa :)

  Timotei/Murkinamasu/Constance/Kaisa/Jerkku/whatever, olisipa pikkuhiljaa todella hauskaa saada tietää millä olen saanut ärsytettyä sinut tuohon pisteeseen, että koet tarpeelliseksi käydä säännöllisin väliajoin laukomassa jotain ”nasevaa” samoista ip-osoitteista mutta eri nimimerkeillä. Kerro toki lisää?

 18. Uuden vaatteen käyttöikä on kyllä laskettu olevan pidempi kuin puoli vuotta – ja mitään kuitteja et tarvi kun pistät reklamaation suoraan valmistajalle. Acnehan siinä lukee takataskussa. Siellä on hyvä palvelu, saat uudet housut. Luult koko erässä ollut ongelmaa, ja joku valittanut jo ennen sua. Vaikka en kyllä tiedä miten noita kankaita leikataan pakasta.

 19. hellu, totta, ja jos vaate olisi rikki, olisin taatusti jo toiminut. Päällisin puolinhan noissa on kaikki OK ja ilmeisesti lahkeiden pyöriminen on enemmän kuin yleistä.. Hirmuisen ärsyttävää, tosin. Musta vaan tuntuu ihan todella tyhmältä alkaa reklamoimaan asiasta näin järkyttävällä viiveellä ja kun pöksyjä on vielä lyhennettykin. Eri juttu, jos housut olisivat vielä ostopituiset ja jos olisin tajunnut ärsyyntyä pyörivästä lahkeesta kunnolla aiemmin ja aktivoitua heti tuon huomattuani…

  Acnelle olen kerran aikoja sitten joutunut reklamoimaan, se hoitui kyllä todella hienosti vaikka kävimmekin pientä vääntöä alkuun siitä, että mun pitäisi reklamoida ostopaikkaan. No, eipä ollut kuittia enää tallella ja sillä välin ostopaikkana toiminut tavaratalo oli lopettanut merkin myymisenkin.. Homma hoitui, mutta silloin oli kyllä ihan matskussa se vika, ja näkyvänä sellaisena.

  Taidan kysäistä asiasta ja pyörivistä lahkeista liikkeestä, josta olen pöksyt hankkinut – ja olla tosiaan tarkempana sovitteluvaiheessa sitten ensi kerralla..