run run run

Olen kuin ihmeen kaupalla saanut lenkkeilyn edes jokseenkin säännölliseksi osaksi viikkojani. Tavoitteita en ole asettanut pilviin saakka – kaksi puolen tunnin juoksulenkkiä viikossa on pakko rutistaa, kaikki muu on plussaa. Tai no, tuohon puoleen tuntiin kyllä kuuluu myös n. viiden minuutin reipas kävely alkulämmittelyksi sekä sen Töölönlahden lyhyen tappajanousun kävely, joka näkyy tuona notkahduksena tuossa graafissa. Ehkä saisin senkin juostua ylös (olen todistetusti tämän joskus tehnyt!), mutta ongelma on korvieni välissä. Pelottaa, että hyydyn sen jälkeen niin pahasti etten pääsisi enää kotiin soittamatta Jania kantamaan.

Jaa että onko tuloksia alkanut näkymään? No tottakai: reiteni ovat rautaa, pakarani pronssia, pohkeet kuin patsaalla kipittelen nyt saman lenkin huomattavasti lyhyemmässä ajassa kuin ennen ja pääsen kotiin saakka jo itkemättä. Ajastan siis aina Nike+ -systeemiini urheiluajaksi puoli tuntia ja nyt siinä ajassa pystyy tekemään jo huimasti hieman enemmän kuin vielä pari viikkoa sitten. Ennen sain puoli tuntia tuhrattua Töölönlahden kiertämiseen, tiistaina hölkkäillessäni olin saanut saman matkan rutistettua 22 minuutissa. Kiersin lopuksi dorkana kotitaloani ympäri juosten lähikatuja edestakaisin, kun piti saada tuo puoli tuntia juoksentelua täyteen. Minua tällainen ylös kirjaaminen ja laitteiden apu siis todella auttaa – ilman itselleni asettamaa aikatavoitetta olisin todennäköisesti mennyt tyytyväisenä suoraan kotiin ja fiilistellyt, kuinka nopeasti päivän rääkki olikaan tällä kertaa ohi.

Nyt pitää keksiä itselle siis joku järkevä, hieman pidempi lenkki.. Ja ehkä pikkuhiljaa hilata tavoiteaikaa ja -matkaa pidemmiksi. Seuraava lenkki saa luvan olla 35-40 minuuttia pitkä. Tiedän, tiedän – ihan nössöjä matkoja, etanan vauhti ja plaaplaaplaa, mutta näin alkuun on helpompi sitoutua tavoitteisiin jotka tietää pystyvänsä täyttämään. Sohvaperunasta ei tule atleettia sillä, että lupaa juoksevansa ainakin viisi kertaa viikossa vähintään kymmenen kilsan lenkin. Pakko kai aloittaa pienestä ja yrittää koukuttua lajiin ikään kuin vahingossa.

Jonkinasteista koukuttumista on kai jo havaittavissa, kun ajattelin ottaa ensi viikon kotimaanlomalle juoksukamat mukaan. Toivottavasti edes puran ne matkalaukusta jossain välissä.

Sain vyölaukkuni postin mukana maanantaina, se on aivan fantastinen. (Ja tuossa lauseessa oli niin paljon väärää.) Nyt pitää vain kehittää hyvä puolen tunnin soittolista lenkeille: aiemmin olen vain antanut iPhonen arpoa biisejä, mutta kun puhelin on pultattu vetskareiden taakse piiloon vyötärölle, ei biisiä niin vain vaihdetakaan. Siis joo, toki minulla on puhelimessani vain hyvää musaa, mutta kun se Bon Iver ei välttämättä kannusta juoksemaan kovempaa ja lujempaa vaan käskee poikkeamaan seuraavaan hämyiseen baariin juomaan punaviiniä liikuttuneessa mielentilassa.

Toistaiseksi soittolistalleni päätyneitä biisejä on vain muutama, lisää vinkkejä tarvitaan: Selluliittisound vol. 1 tekeille!

Taatusti listalla:
The Knife – Heartbeats (siis joo, kertoo varmaan sykemittareista)
Villa Nah – Running On (kivaa, että urheilusta tehdään näin hienoa musiikkia myös kotimaassamme!)
Manna – It Only Hurts For A While (ja sitten pääsee kotiin)

Ehkä listalla:
M.I.A. – Jimmy (vaarana, että hillitty hölkkä muuttuu kreisiksi bollywood-tanssiksi ihan huomaamattani)
Arcade Fire – Neighborhood #3 (Power Out) (joojoo, power out – tarvitseeko siitä kuitenkaan muistuttaa?)

Jes, jo 15 minuuttia soittolistaa laadittuna. Köh.

Asetin myös itselleni uuden power songin, jonka saa tässä järjestelmässä soimaan yhden napin painalluksella heikolla hetkellä. Se on LCD Soundsystemin Tribulations. Eikö muka kannusta, hä? Edellinen power song oli saman bändin Drunk Girls – sekin toki kannusti, mutta huomasin kerran miettiväni miten hauskaa juokseminen voisi olla,  jos urheilujuomapulloon laittaisikin skumppaa veden sijaan.

Noniin, niitä biisejä jakoon – minkä avulla te saatte puristettua itsestänne lisää virtaa, kun suussa maistuu jo veri ja kylkeen pistää?

Kommentoi

 1. Hehheh, tämänkin kappaleen nimi voi myös viitata jotenkin urheilusuoritukseen, mutta itseni kohdalla se on Musen ”Map of the Problematique”. Laitan sen soimaan aina viimeiselle kilometrille ja sen avulla jaksaa vielä vääntää loppuun, kun suussa maistuu veri. Kappaleessa on hyvä rytmi ja se kiihtyy loppua kohden, niin kuin juoksunikin (NOT). Lisäksi hyräilen aina kappaleen kohtaa

  ”Loneliness be over
  When will this Loneliness be over? ”

  :D

  Ja illalla taas lenkille.

 2. -The Streets ”Fit But You Know It” toimii aina;)

 3. Hyvä hyvä! Lenkkeily pitää ehdottomasti aloittaa juuri noin, jotta lyhyemmistä ja hitaammista voidaan edetä vähän pidempiin ja nopeampiin. Ja se tulee pelkästään sen kunnon kehittymisen kautta eli jostain on aina aloitettava. Pituuden ja temmon vaihtelu on myös hyvästä, elimistö saa silloin erilaisia ärsykkeitä =) On muuten oikeasti palkitsevaa huomata kun vähitellen sitä jaksaa aina vähän paremmin. Tosin kyllä niitä huonojakin päiviä mahtuu välillä joukkoon, jolloin juokseminen ei suju yhtään eikä välttämättä edes huvita. En itsekään ole mikään maratoonari vaan ihan tavallinen kuntoliikkuja, joka yrittää ylläpitää kohtuullista peruskuntoa.

  Käytän itse nykyään pelkästään radiota, sillä puhelimeeni mahtuu ”vain” parisataa biisiä. Kyllästyn niihin hirmu nopeasti, enkä laiskana jaksa vaihtaa tilalle uusia riittävän usein. Kuulokkeiden varressa olevaa nappia painamalla voi myös nopeasti vaihtaa radiokanavaa lenkin lomassa, jos musiikki ei miellytä. Joka tapauksessa, musiikkia on aina ihan pakko olla matkassa, muuten ei juoksu suju! Tsemppiä lenkkeilyyn, toivottavasti jäät koukkuun =)

 4. Hehee, Millan tavoin mullakin toimii juostessa Muse – parhaiten tosin Resistance, siinähän kun lauletaan ”We must run, we must run, it’s time to run” :D

 5. Oih, minäkin haluan jo lenkille! En nyt oo yli puoleen vuoteen käynyt juoksemassa mutta kunhan bebe syntyy niin sitten säntään kyllä heti ulos lenkille kuuntelemaan musiikkia.

  Mulla toimii Arcade fire (Intervention!), Arctic Monkeys, syksyisin Interpol (miksiköhän en oikein osaa kuunnella sitä kesäisin?), ja supertsemppibiisinä Jenny Wilsonin Let My Shoes Lead Me Forward!! Suosittelen! Joskus kyllä kun kuuntelee liiankin meneviä biisejä, huomaa että syke huitelee jossain taivaissa kun ei vaan malta juosta hitaammin. :D

  Tsemppiä juoksuun, tosi hienosti oot edistynyt! :)

 6. Tiger Lou – Until I’m There
  – Like my very own blood
  – Functions

  Täydellinen juoksurytmi kaikissa edellä mainituissa.

 7. Ja ps. onks kannustavampia sanoja olemassa ;)

  i am dead from the waist up
  all of this sickens me
  i feel this heavy pressure
  pounding through my chest
  work with what you have here
  loosen gradually
  we will overcome this
  it is imperative

  this time i won’t quit
  i won’t stop until i’m there
  this time i won’t quit
  i won’t stop until i’m there

  this time i won’t stop at all

 8. Mun ultimate lenkkibiisejä on paitsi koko Lady Gagan tuotanto, myös Jay-Z:n 99 Problems, saman heebon The Ruler’s Back (ei siis lainkaan suuria luuloja atleettisista kyvyistäni), T.I:n What You Know (ihanan ylimielinen – kohottaa juoksuasennetta) sekä Kanye Westin Through the Wire (kertoo selviytymisestä). Läskilistani kuumin hitti oli tosin joku etelän mies, joka hoilotti jostain ”Atlantan tavasta” – siinä oli maailman täydellisin juoksubiitti, mutta paska iPod tyhjeni (minulla ei osuutta asiaan) enkä muista kuollaksenikaan esittäjää tai kappaleen nimeä. Vielä löydän sen! Ja myös Suskin mainitsema Arctic Monkeys, tarkemmin sanottuna ne kaksi ekaa levyä jotka kuulostaa kotona räminältä (sitä kolmatta sen sijaan rakastan) mutta on lenkillä just sopivia. Ja, tätä ei saa sanoa ääneen, mutta tietenkin myös Rockyn teemabiisi… ja Keshan Tik Tok.

  Lisäksi ainakin kaksi kertaa lenkillä olen kuunnellut myös Pussycat Dollsia ja Paris Hiltonin musiikillista julkaisua. Alan uskoa, että nolot lenkkibiisit toimii parhaiten.

  Olen muuten havainnut tässä todella kummallisen ilmiön, nimittäin sen, että tekee mieli lenkille… vaikka siis naksuvine nivelineni ajattelin jo lopettaa koko harrastuksen. Nyt olen tässä pari päivää pohtinut, että ehkä vaan syön niitä niveltabletteja aiempaa enemmän. Ei sitä joka päivä tapahdu, että tekee mieli urheilla.

 9. Ellie Goulding – Starry Eyed (Russ Chimes Remix)

  Gabriella Cilmi – On a Mission

  Inna – Love (play & win radio edit)

 10. Phoeinx- Run, run, run tietty! :D
  Pakko myöntää että mulle just noi Eevan mainitsemat poppi ja r’n’b toimii treenatessa aika hyvin. Myös nämä http://ppelectro.blogspot.com/2008/04/just-when-you-thought-it-was-safe-in.html Top Billin’in biisit toimii mulla.

  Kiva muuten kuulla että sun juoksuharrastus menee hyvin!

 11. Minä välttelen lenkkeilyä, mutta takapihalla on trampoliini ja pomppimiseen tempoiltaan täydellisiä biisejä ovat mm. Dresden Dollsin My Alcoholic Friends ja Bat for Lashesin Pearls Dream ynnä muuta. Jos saan pakotettua itseni salille, juoksumatolla toimii mm. Tori Amosin Professional Widow. Olen alkanut ajatella, että jos sitä urheilua on nyt muka pakko harrastaa, niin se täytyy tehdä niin, että itse liikuntasuoritukseen kiinnittää mahdollisimman vähän huomiota, eli musiikin tulisi olla mahdollisimman huomiokyvyn vievää tai siis no niin. (sain myös loistokkaan bisnesidean leffateatterikuntosalista)

  Niin ja Daft Punkin Harder Better Faster Stronger on hyvää treenimusiikkia kohtuullisen itsestäänselvistä syistä.

 12. Mulla on lenkkibiisien seassa yks tappaja: Bloc Partyn Halo (jos nyt oikein muistan). Biisin tempohan on jotain aivan älytöntä, ja mulla on tapana pyrkiä pysymään tahdissa, mistä tämän kanssa seuraa lähes varma nääntyminen. Toimii pitkissä ylämäissä, jos ne tahtoo vetää täysiä. Intervallitreenaukseenkin, siis.

 13. Mulla lenkillä soi usein Hard-FI:n Cash Machine alkulämmittelyn aikana. Saman bändin Hard to Beat ja Living for the Weekend sopivat sitten vähän ripeämpään kävelyyn tai juoksuun. Scissor Sistersin Kiss You off ja She’s My Man sopivat hyvin hölkkäilyyn.
  Editorsin Blood on mun ehdoton juoksubiisi. Ilman sitä lenkki tuntuu vajaalta. Maxïmo Parkin Apply Some Pressure on myös aika usein lenkillä soitossa.

  Phoenixin Run Run Run ei toimi mulla alkuunkaan juoksulenkillä. Sen sijaan kävelylenkillä se toimii hyvin ”kiipeilybiisinä” Reidet ja lonkat saa hyvää venyttelyä ja liikuntaa, kun nousee ylämäkeä tuon biisin tahdissa, antaa yläkropan painon valahtaa takamuksen, lonkkien ja reisien päälle ja pakottaa jalat ottamaan pitkiä, hitaita askeleita. Jos joku näkee Turussa jonkun nousevan esim. Taidemuseonmäelle sellaisilla pitkillä hassuilla askeleilla ja oikein kyykkivän musiikin tahdissa niitä askeleita ottaessa, on luultavasti nähnyt minut lenkillä ;)

  Vyölaukusta sen verran, että itsekin sellaisen käyttöönottoa olen suunnitellut viimeisen vuoden. Jostain mökin vintiltä taitaisi vanhat 90-luvun vyölaukut löytyä, mutta ne on kätketty jonnekin niin syvään piiloon, ettei äiti niitä ole löytynyt. Täytyy siis ostaa uusi, mikä tuntuu to-del-la epätoivoiselta.

 14. Suurkiitokset kaikille vinkeistä! Eiköhän tästä vielä soittolista kasata…

  Milla, Muse on jotenkin mulla jäänyt kuuntelematta vaikka olen ne kerran livenäkin nähnyt… Pitäisi antaa mahdollisuus, olen kuitenkin ihan tykkäillyt kaikesta jonka mulle on kerrottu Musea olevan. Ehkäpä lenkillä olisi hyvä tutustua uuteenkin musiikkiin.

  Katriina, hahah – aivan huippu vinkki! Heittämällä soittolistalle!

  Jo, kiitos tsemppauksesta! Kiva kuulla, että teen jonkun mielestä jotain oikeinkin – itse olen tässä vähän henkisesti jo ruoskinut itseäni kun en nostanut tavoitteita vaan olen edelleen ihan tyytyväinen samaan aikaan ja samaan matkaan. No, baby steps – parempi kai tehdä edes jotain kuin nykäistä kerralla rima niin korkealle että turhautuu kun ei kykene täyttämään itse itselleen asettamiaan epärealistisia odotuksia.

  Duussi, kaikki edes etäisesti juoksemiseen viittaavat biisit sopivat mainiosti teemaan. Testiin! :D

  Suski V., Arcade Firen olen huomannut toimivan mainiosti, mutta etenkin tuo Jenny Wilson -vinkki on aivan loistava. Olenkin unohtanut koko Wilsonin – levy löytyi edellisestä, sittemmin edesmenneestä iPodista ja uuteen en ole näköjään sitäkään vielä muistanut/ehtinyt/jaksanut ripata. Pitääpä nyt oikeasti alkaa käymään tuota levyhyllyä tikun kanssa läpi… Tsemppiä viimeisiin odotuskuukausiin, sitten vaan juoksurattaita hommaamaan, hehe ;)

  L, mä en ollut kuullutkaan koko Tiger Lousta :D Pistetäänpäs testiin, kiitti vinkistä!

  Eeva
  , hahahah – kiitos rehellisimmästä juoksuplaylististä IKINÄ! :) Jay-Z:n vanhana fanina voisinkin kokeilla miten tämä toimii lenkillä. Paris Hiltoniin en taivu. Juokseminen on mulle toistaiseksi tarpeeksi kamalaa ilmankin :D Rockyn teemabiisi toisaalta olisi tarpeeksi mahtipontista.. Hmm.

  Kuule, mitä ne sun nivelpillerit on? Mulla ovat polvet naksuneet jo vuosikausia, kai sille voisi edes yrittää jotain tehdä vaikkei siitä toistaiseksi ole ollut muuta tiedostettua haittaa kuin ikävä ääni.

  Johanna S., kaikki mulle uusia tuttavuuksia, testaillaanpas :)

  Sofie
  , no niinpä tietenkin – edellisellä iPodillani oli ainakin viisi Top Billin’ -mixtapea ja kuuntelin niitä taannoin aina kun yritin lenkkeillä yksikseni. Miten saatoin unohtaa :D Ja kiitos, mustakin on tosi kivaa että juoksuharrastus sujuu huomattavasti paremmin kuin esim. kuukausi sitten! Uhrautuminen ei ole ollut turhaa!

  vesiheinikki, olet niin oikeassa – urheillessa on parasta keskittää huomio mahdollisimman kauas siitä mitä on tekemässä. Kehon kuuntelu-schmuuntelu, pah. :) Kiitos vinkeistäsi, Daft Punk on todella obvious mutta enpäs tuota siltikään itse keksinyt. Soittolistalle!

  Lauri, voin uskoa että Bloc Party toimii. Tämänkin unohtaminen juontaa juurensa sinne levinneeseen vanhaan iPodiin – siellähän ne levyt olivat mutta en ole vielä ehtinyt uuteen soittimeen niitä siirtää. Sitä niin helposti jumittaa kuuntelemaan niitä, mitä soittimesta jo löytyy eikä tajua aina edes kyseenalaistaa pitäisikö tilanteelle tehdä jotain. Inhoan laitteen päivittämistä ja levyjen rippaamista :D

  Lotu, kiitti vinkeistä! Scissor Sisters muuten etenkin pitää ottaa kokeiluun. Ja Run Run Run.. Hmm.. Kaipaan soittolistaan väliin jonkun vähän hitaamman biisin, ettei tempo nouse vahingossa liian kovaksi.

  Se mun juoksuvyölaukku on muuten tosi pieni, sellainen että sen pienempi etutasku just ja just imee iPhonen sisäänsä eikä se heilu siellä. Tosi litteä, pieni ja kiva – uskottelen itselleni, että sitä ei oikeastaan edes näe pidemmän juoksupaitani alta.. Heheh. Mietin vaan että jos tuollaisessa isommassa vyölaukussa olisivat sitten kuitenkin tavarat päässeet hölskymään lähinnä häiritsevästi? Noh, mutta jos olet uutta vyölaukkua hankkimassa niin suosittelen ehdottoman lämpimästi tuota Niken Audio Packia. Se on tehty tarkoitukseensa ja toimii siinä kyllä todella mainiosti.

 15. Ne tabletit on nimeltään Bodyflex Combi ja tulee sellaisessa todella 90-lukulaisessa (ehkä jopa 80-lukulaisessa…) vihreässä paketissa. Joku juoksufoorumilla suositteli niitä, ja täytyy sanoa että itselläkin on kyllä naksunut vähemmän kun aloin syömään niitä. Tosin tabletit on aika isoja ja hankalia niellä, siitä ainoa miinus :/

 16. Myöhäisenä osallistun vielä biisisuositteluun, mutta huomasin ettei omaa suosikkiani ole vielä mainittu: Ladytronin Destroy everything you are. Toimii parhaiten pimeässä syysillassa kun asfaltti kiiltelee sateen jäljiltä ja juoksuaskeleet sulautuvat musiikin rytmiin. (Myönnetäköön toki perään, että juoksuidea on täysin pöllitty Lukas Moodyssonin Mammutti-leffasta, siinä Michelle Williams treenaa kattoterassilla Nykissä Ladytronin pauhatessa)

  Tsemppiä treeneihin, olet kyllä edistynyt kehuttavaa tahtia!! Hurjimmat helteet veivät omat juoksuhimot, mutta pikkuhiljaa voisi taas kurkotella kaapista juoksukenkien suuntaan..

 17. Maiju kiitos, ihan loistava biisi. Pakko hoitaa tämä osaksi listaa! Ja kiitos tsemppauksista, oon itsekin ihan innoissani kun olen hieman edistynytkin.. Ja ennenkaikkea siitä, että olen saanut pidettyä tätä hommaa yllä jo melko pitkään! Siis omassa mittakaavassani.. Ehkä tästä vielä tulee ihan rutiini!