yh, muovia

Vaikka olen pitkän linjan Acne-fani, täytyy nyt kyllä ihmetellä, hämmästellä ja kummastella. Kaikki Acnen vaatteeni olen ostanut paitsi toimivien leikkausten, myös korkealaatuisten materiaalien vuoksi. Viime aikoina muutkin ovat huomanneet, että tämänkin ”luottomerkin” kohdalla niitä pesulappuja kannattaa alkaa tihrustamaan entistä tarkemmin. Siinä, missä hinnat ovat viime aikoina kieltämättä päässeet nousemaan, ovat perinteiset puuvillat, villat, pellavat ja kashmirit joutuneet luovuttamaan jalansijaa akryylille, polyamidille ja muille tekemällä tehdyille materiaaleille.

Täyttä muovia en kuitenkaan odottanut Acnelta näkeväni.

Acne Kex Plastic a/w 09

Olkoonkin, että housut näyttävät tekonahkahousuiksi ihan hyviltä (eivät ole ehkä kuitenkaan minun juttuni), eivät ne mielestäni eroa millään lailla Gina Tricotin tai muiden edullisten ketjujen vastaavista muovipöksyistä. Materiaali näissä on 55% polyuretaania, 45% polyesteria – 230 euron hintaa ei siis todellakaan selitetä millään materiaalikustannuksilla. Veikkaan, ettei leikkauksessakaan ole hirveästi eroa Ginan 40 euron vastaaviin kurahousuihin. Muovi kun tuskin koskaan tulee mitenkään ”mukautumaan käyttäjänsä muotoihin” tai ”pehmenemään käytössä” – tekonahkahousuista täytyy ilmeisesti vain osata valita sopiva ja tarpeeksi napakka koko. Näin kyseiset housut livenä, eikä edes lahkeensuuta oltu taitettu ja ommeltu – tarkoituksena ilmeisesti on, että käyttäjä saa pätkäistä housut mieleiseensä mittaan ja hoitaa ompelutyöt itse. Ihan kohtuullista, kun hinta on kuitenkin noinkin edullinen, eikös?

Acne, tekisitte nyt vaan niitä mukavia villavaatteita ja hyviä farkkuja, Italiassa käsin tehtyjä ihania nahkakenkiä ja käyttöä kestäviä arjen perusvarusteita. Muovia saa muualtakin.

Kommentoi

 1. Osuit naulan kantaan! Nuo muovipökät ovat varmaan hirveän hiostavat ja epämukavat päällä. Olen myös huomannut keinokuitujen yleistymisen ennen laatuun panostaneiden merkkien kohdalla. Pyrkivätköhän noin säästämään kuluja tämän taloudellisen tilanteen aikana ja kuvittelevat, että (tyhmät) kuluttajat eivät huomaa… vaikka esim. Acnen vaatteita ostavat ovat juuri niitä, jotka todennäköisesti kiinnittävät huomiota LAATUUN.

 2. Itse olen hurjan pettynyt omiin Acnen farkkuihin. Ne ovat löystyneet (ostin ne todella napakassa koossa, nappi meni juuri ja juuri kiinni niin ei voi syyttää sitä että olisin ostanut liian isot) Ja housunlahje kääntyy aina farkkuja käyttäessä niin että lahkeen sauma on keskellä jalkaa eikä sivussa (toivottavasti tajusit nyt mitä tarkoitan, kun selitys on hieman epämääräinen;)) Ensin ajattelin että tää on varmaan joku pikku virhe näissä mun farkuissa mutta kaveri osti nyt pari kuukautta sitten omat acnet ja hän on valittanut ihan samasta että lahkeen sauma kääntyy oudosti. Ja meillä ei ole edes sama malli, mulla hepit ja hänellä kexit. Mun mielestä melkein 200e farkuissa ei saa olla tämmöistä vikaa että itse ostan sitten mielummin Made in heavenin farkkuja. Ne on kyllä vielä hinnakkaammat kuin acnet mutta ne on ainakin pysynyt loisto kunnossa ja istuu niiiiiin hyvin!:)

 3. Käsittämätöntä, olen itsekin Acnen vaatteiden ystävä, mutta en voi tajuta noita mainitsemiasi kurahousuja. Ja tuo hinta! Tuntuu tosiaan siltä kuin valmistaja luulisi ihmisten ostavan vaikka mitä, jos vaatteessa vain on tietty merkki.

  Asiasta kukkaruukkuun, ostin tällä viikolla tässäkin blogissa esitellyn Whyredin Audrey-takin. Voi rakkaus! :) Kävin vaanimassa takkia monta kertaa ja sain myyjän varmaan hulluuden partaalle sovittamalla takkia ja pyörimällä peilin edessä. Asiaa ei varmaankaan auttanut yhtään se, että kyselin takin materiaalista ja istuvuudesta tuhat eri kysymystä. Pitkällisen pohdinnan jälkeen takki lähti kotiin kanssani, enkä ole katunut ostostani hetkeäkään. Tuoteselosteen perusteella uskallan toivoa, että takki kestää käytössä monta talvea. Leikkaus ja yksityiskohdat ovat ainakin itselleni supermieluisat ja yllätyksenä tuli, että villakangastakkiin on mahdollista yhdistää tyylikkäästi myös nahkaa.

  Tulipa vuodatus! Kiitokset teille molemmille ihanasta blogista! :)

 4. Järkyttävää! En ymmärtänyt sitä 300e polyestermekosta, enkä kyllä ymmärrä tätäkään! Voi Acne minkä teit! Plaah. :( Kuten h sanoi, minullakin on muutama Acnen vaate (ihania ovat, 100%villaneule, 100% puuvilla huppari…) mutta aina kun ostan, ostin mistä tahansa, niin katson materiaalin. Mutta eikös se niin mennyt, että ei pyytäjä ole tyhmä vaan ostaja. Jos joku oikeasti nuo ostaa sen takia kun ne on Acnet niin, aika säälittävää. Mutta hyvä postaus! ;)

 5. ”Asian vierestä” vielä eli tämä blogi on myös minulla toiminut innoittajana muutamassa ostoksessa :) Ghd:n suoristusrauta ja Tangle teezer harja tulivat lookfantasticista ja eilen esitelty Acnen helmipaita (mustana) on tulossa Acnen nettikaupasta. Monta muutakin ostosta on ollut hilkulla tai päätynyt hankintalistalle blogianne lukiessa :)

 6. Niinpä! Olen viime aikoina ihmetellyt, mikä tämä homman nimi on kun hinnat vaan nousee ja käytetäänkin halpismateriaaleja! Vielä edellisten mallistojen mekot olivat silkkiä, nyt polyesteriä? Ostin itsekkin Whenever mekon jokin aika sitten ja kuvan nähtyäni luulin sitä silkkiseksi mutta huomasinkin sivuilta ja mekkoa kaupassa sovitellessa että pesulapussa todellakin lukee 100% polyester ja aloin tutkailemaan muitakin uuden malliston matskuja ja huomasin että tuo p-sana vilahtelee turhankin monessa tuotteessa eikä se näy hinnassakaan. Jää rahastuksen maku suuhun vaikken sitä haluaisikaan myöntää koska raaaakastan Acnea. Höh. Toivottavasti tosiaan palaavat kunnon materiaaleihin.
  Onneksi minun mekkoni ei ole miksikään mennyt, eikä se ole hiostava niin kuin voisi tuolta materiaalilta odottaa että kai polyestereissä jotain eroja on, ehkä Acne käyttää sitten parhainta polyesteriä mitä saa, polyesterien aatelia ja hinta selittyy sillä.. Ai ei?

 7. Asiasta toiseen, toi lahkeen kääntämättömyys on (oli ennen?) yleinen politiikka nahkahousujen suhteen, mulla on esim kirppikseltä käyttämättöminä ostettuja Friitalan mokka- ja nahkahousuja, joissa lahje on päättelemätön. Ideana on siis ollut, että vaatteen myyvä taho huolehtii kullekin asiakkaalle sopivan puntin pituuden, tietenkin sisältyen tavaran hintaan. Ehkä toi Acnen muovipöksyjen huolittelemattomuus on IRONINEN nyökkäys tuon perinteen suuntaan…

  Kuten on tullut muuallakin rutistua, Acnen materiaali- ja hinnoittelupolitiikan suunta on musta aika törkeä. Kyllä, polyestereissäkin on eroja, mutta että kumminkin.

 8. sugar kane, ota kuitenkin huomioon että nämä eivät ikävä kyllä ole nahkahousut! Muuten asia olisi ihan ymmärrettävissä.

  Inke, ps. http://www.asos.com/Manoush/Manoush-Textured-Knit-Scarf/Prod/pgeproduct.aspx?iid=709589&cid=5524&sh=0&pge=0&pgesize=20&sort=-1&clr=Black (kirottu, kirottu akryyli pilaa taas kaiken)

 9. h, minä tuntisin oloni muovihousuissa vakuumipakatuksi joulukinkuksi. Sama kävi mielessä, ei tunnu olevan ihan täysin sattumaa että keinokuidut ovat yllättäen hyökänneet valtaosaan Acnen mallistosta, kun ennen en muista niitä joutuneeni väistelemään? Tämä tyhmä kuluttaja kyttää jatkossa lappuja tosiaan entistäkin tarkemmin.

  Ja asian vierestä, toivottavasti tykkäät Tangle Teezeristä ja ghd-raudasta yhtä paljon kuin minä olen tykännyt. Viimeksi eilen fiilistelin niitä taas, ihan kuin olisivat olleet ensimmäistä kertaa käytössä. Loistavia vekottimia! Ja se helmipaita… Ah. Ja varsinkin mustana! Olisin sitä paitsi postannut sen mustana, jos olisin löytänyt jostain ”yhteensopivan” kuvan tuon toisen paidan kanssa… Voi näitä ongelmia ;) Kerro sitten heti, onko se niin nerokas livenäkin, ja miltä malli ja matsku tuntuvat.

  Bella, voi ei :( Mulla on Hex-farkkuja neljä paria, ja niihin olen ollut hyvin tyytyväinen. Kahdet olen käyttänyt niin puhki, että niitä on paikkailtu haaroista. Mustat Kexit ovat mulla hankintalistalla, mutta nyt kun varoitit, täytyy yrittää kytätä jo kaupassa meinaavatko lahkeet kääntyillä käytettäessä. Helpommin sanottu kuin tehty… Made in Heaven oli mulle uusi tuttavuus, kukas tätä myy Suomessa?

  Mari, jep.. Vaikka imukireät (teko)nahkahousut nyt jonkinlainen muoti-ilmiö ovat tässä jo tovin olleet, jotenkin ajattelin että Acnen tulkinta aiheesta olisi sentään oikeaa nahkaa. En todellakaan ymmärrä, miten nuo muovipöksyt voivat maksaa enemmän kuin esim. merkin omat farkut?

  Ja onnittelut siitä Audrey-takista! Sehän on aivan täydellinen ja haluaisin itsekin sellaisen, jos voisin omistaa useampia talvitakkeja. En kuulemma voi. Mistä hommasit omasi? Kuten jo takista aikoinaan sanoin, uskoisin, että siitä riittää tosiaan iloa sulle vielä moneksi vuodeksi. Niin ja kiitos, kiva jos tykkäät lueskella :)

  tte, näinhän se on – ei se ole tyhmä, joka pyytää… Mutta silti! Tuntuu, että siellä pidetään meitä vähän tyhminä. Toivottavasti skarppaavat jo ensi kevääksi.

  anna, samanlaisia tunteita täälläkin – HC-Acne-fanin on vähän vaikeaa myöntää, että siellä nyt taidetaa viilataan meitä vähän linssiin. Hyvä, että mekko on kuitenkin toiminut käytössä ja ollut mukava päällä.. Ehkä keinokuiduissakin on eroja, pitäisi perehtyä asiaan tarkemmin. Ainakin joissain jutuissa niitä on ilmeisesti ihan hyväkin olla olemassa.

  sugar kane, jeps – ja nahkahousuissahan se kanttaamatta jätetty lahkeen suu on mahdollista taittaa ja liimata paikoilleen. En tiedä, miten tuo homma hoituisi millinohuen muovin kanssa… Enkä lähtisi moista matskua itse ompelemaan. Ironiseksi tuon huolittelemattomuuden tekee se, että harvempi laadukaskaan putiikki nykyään moisia ompelupalveluja tarjoaa – veikkaan, että hinnan maksettuaan saa housut kiikuttaa seuraavaksi ompelimoon ja maksaa senkin laskun ihan omasta pussistaan.

  Mutta jos keinokuitujen määrä mallistoissa vielä kasvaa, äänestän jaloillani. Niin kerta.

  tte, mä en tiedä mitä tämä WordPress on tänään natseillut – olit jäänyt roskapostiblokkiin :D Kiva huivi, mutta tosiaan… Akryylihän vanuttuu sellaiseksi ihme klimpiksi.

 10. tte, LUE mun kommentti, mähän teen pilkkaa siinä aika selkeästi tosta Acnen meiningistä?

 11. Urban a myy Made In Heaveniä, vaikka kaupan muu valikoima ei aina ihan iske niin farkkuja kannattaa ainakin käydä tsekkaamassa!:)

 12. Niin, ja Audrey-takki on ostettu Turussa sijaitsevasta Element-liikkeestä. Rekkiin jäi vielä kaksi kappaletta, joten tervetuloa maakuntamatkalle ostoksille! :)

 13. Bella, täytyypäs pyörähtää silläkin suunnalla! Symppis putiikki tuo urban*a, vaikkei ihan kaikki omaan makuun iskekään.

  Mari, ooooo… Olisikohan meillä (muita) hyviä tekosyitä Turun reissulle? :)